18 May 2011

Mengimbau memori - Antara Aku dan Mereka

Assalamualaikum & annyeong haseyo....

Ayat sama, soalan sama... apa khabar? ok dah cukup. takyah jawab. aku bukan dengar pun.. haha. pada hari ini.. hari yang hening pabila hujan turun dengan lebatnya dan ayam berkokok menandakan ternampak lembu memakan twisties, tetiba aku rasa rindu kat adik-adik aku. dah lama mak tak jaga dorang. mak dah keje lain sekarang ni, sampai bagi dorang kat 3 keluarga berbeza..............

Sebenarnya, adik-adik yang aku maksudkan tu anak jagaan mak aku daa. dulu mak jaga 3 baby yang comel (macam aku) sekaligus. tapi sejak 2 baby comel tu ada adik, mak tak jaga dorang dah. susah nak jaga baby ramai-ramai ni.

Walaupun aku dah jarang jumpa dorang, aku tetap sayang dorang cam adik aku sendiri. huhu.. miss you all wasi'ah, khaira and acap sooooo muchhh!!!

Hikayat Baby-baby Sihat

1.  Nurwasi'ah Wasim (10 Jun 2008)


Merupakan baby pertama yang mak aku jaga. start jaga masa umur dia baru 2 bulan. sangat bijak dan comel. serta tembam.. hehe. aku sayang sangat kat wasi'ah ni. sebab dia ni becok. kalau kita cakap sikit mesti dia akan ajuk dengan cara yang comel.. haha. korang takyah ngada-ngada nak ajuk cakap aku. tu bukan comel, aku bagi pelempang je kang. 

Pastu, kalau aku malas nak buat something, aku suruh je wasi'ah buat walaupun masa tu umur dia baru setahun. contohnya, "wasi'ah, ambik kan kakak bantal". serius, dia akan ambik bantal untuk aku! bijak kan dia. tapi, memori aku dengan wasi'ah setakat bulan Disember 2009 je. mak dia sambung belajar kat USA, so wasi'ah kena lah ikut. masa tu, nak je aku cakap kat mak dia, "boleh tak wasi'ah tinggal sini, taknak lah berpisah dengan dia". tapi, nak buat camne. memang aku dah berpisah dengan wasi'ah pun skang (ini cite sedih.. sila nangis teresak-esak).

Dan aku rindu giler kat dia. harap-harap, kalau dia balik Malaysia nanti, dia masih ingat aku.

budak tembam yang dah mencipta kontroversi di tempat Obama

2.  Khaira Eryna (7 Julai 2008)


Khaira, baby kedua mak aku jaga. muda sebulan je dari wasi'ah, and mak aku start jaga dia pun dari umur 2 bulan. jadi, memang khaira dengan wasi'ah membesar sama-sama. tulah kawan bercakap (bahasa baby), tulah kawan bergaduh (gaduh baby), tulah kawan bermain (mainan baby). aku ingat lagi, kalau mak aku bagi khaira pengetip kuku, kena bagi wasi'ah sekali. kalau tak dorang berebut.. haha. baby baby. comel what kalau bergaduh berebut barang. kalau lelaki bergaduh berebut awek apa cite? tak matang.

eh! gaya pun sama.. haha

Sekali lagi aku mengalami detik perpisahan.. sob sob sob. mak aku berhenti jaga khaira bulan September 2010 kalau tak silap. masa tu aku masih kat UiTM. adik khaira (Khaira Danisya) lahir 30 September 2010, sekaligus mak aku berhenti jaga dia. tapi, ok lagi lah. khaira tinggal kat sebelah rumah aku je, kadang-kadang, still boleh jumpe khaira.

3.  Asyraaf Zafran (7 Mei 2009)


First baby boy yang mak aku jaga. lasak dan hensem merupakan 2 ciri utama acap. opps lagi satu, acap suka perempuan muda tau, lagi-lagi yang cantik.. haha. biasa lah lelaki. even kecik-kecik lagi pun dah pandai flirt-flirt. mak jaga acap start dia 4 bulan. masa tu wasi'ah dengan khaira dah setahun, so acap jadi mangsa buli dorang sebab dia kecik lagi. 

Bila acap dah pandai merangkak, dorang lak kena buli.. haha. acap ni serius lasak! penat aku menjaganya. ok fine, mak aku yang jaga. aku suka kacau dia je.. hehe. tapi, macam yang aku bagitau awal-awal tadi, mak aku berhenti jaga acap serentak dengan khaira. bulan September 2010 jugak. dan bulan November 2010 acap dapat adik (Anniz Sofea). adik dia pun comel macam dia. acap tinggal dekat jugak dengan rumah aku, so kadang-kadang aku jumpa acap. tapi, kadang-kadang jelah. bukan hari-hari macam dulu.

penat seyh nak suruh dorang stay kat situ untuk photoshoot

Last but not least, kat bawah ni video gelagat-gelagat dorang yang buat aku tersenyum sorang-sorang kalau tengok (jangan ingat aku giler). hope korang pun akan tersenyum sama (ok korang pun giler).

Rangkaian Gambar Bergerak

Wasi'ah bercakap dengan gaya yang comel 
(sila abaikan suara latar)
video 

Khaira terlampau mendalami seni tarian Nobody
video

Acap pulak bercakap dengan gaya yang menggoda
(sila abaikan suara latar sekali lagi) 
video 

Bila 3 baby berkumpul, huru hara jadinya
video

* catatan yang serius daripada aku yang suka baby....uhuk uhuk uhuk

05 May 2011

Getting know of yourself

Assalamualaikum & annyeong haseyo...


Hello my cuties. tengah-tengah blog walking tadi, aku tertarik kat satu game psikologi dari blog Yura, one of my kpop friend. aku pun try lah jawab soalan-soalan tu. kepada sape-sape yang nak try, silakan. at least, dapat jugak mengenali diri sendiri.

* cuma klik

Owh ye, ni lah diri aku...

Your view on yourself:
You are down-to-earth and people like you because you are so straightforward. You are an efficient problem solver because you will listen to both sides of an argument before making a decision that usually appeals to both parties.

The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:
You like serious, smart and determined people. You don't judge a book by its cover, so good-looking people aren't necessarily your style. This makes you an attractive person in many people's eyes.

Your readiness to commit to a relationship:
You prefer to get to know a person very well before deciding whether you will commit to the relationship.

The seriousness of your love:
You are very serious about relationships and aren't interested in wasting time with people you don't really like. If you meet the right person, you will fall deeply and beautifully in love.

Your views on education
Education is less important than the real world out there, away from the classroom. Deep inside you want to start working, earning money and living on your own.

The right job for you:
You're a practical person and will choose a secure job with a steady income. Knowing what you like to do is important. Find a regular job doing just that and you'll be set for life.

How do you view success:
You are afraid of failure and scared to have a go at the career you would like to have in case you don't succeed. Don't give up when you haven't yet even started! Be courageous.

What are you most afraid of:
You are concerned about your image and the way others see you. This means that you try very hard to be accepted by other people. It's time for you to believe in who you are, not what you wear.

Who is your true self:
You are mature, reasonable, honest and give good advice. People ask for your comments on all sorts of different issues. Sometimes you might find yourself in a dilemma when trapped with a problem, which your heart rather than your head needs to solve.

Bab 3 - Rapat ke?

Assalamualaikum & annyeong haseyo...

        Yeay yeay lagi dua hari start cuti midsem. seminggu pulak tu cuti.. best siot! boleh beronggeng kat rumah (even boleh kata tiap 2 minggu mesti aku balik rumah.. hehe). memandangkan esok dah jumaat, konfem-konfem lah hari ni aku happy terlebih. korang tak paham ke kenapa aku happy? mestilah happy comel-comel ku sekalian, esok kan jumaat.. lepas last class boleh lah balik rumah. dah paham? ok bagus.

        Untuk mengekspresikan kegembiraan aku, tengah-tengah turun tangga lepas keluar dari lecture hall pun aku bertepuk tangan seorang diri (kalau ada orang nampak mesti ingat minah ni gila). wait wait, masa tu dah takde orang kat situ ok. so takde sape lah yang nampak kegilaan aku tu.. haha. aku singgah bilik kecik (toilet) kejap pas keluar dari lecture hall, sekaligus menyuruh kawan-kawan aku balik kolej dulu sebab tak nak dorang tertunggu-tunggu aku. yelah, aku kan prihatin kat orang lain.. ehem ehem.

bukan tangga ni

        Opps ok, sambung cite. tengah-tengah aku bertepuk tangan sambil menyanyi-nyanyi lagu Hoot di dalam hati ketika menuruni tangga FF4 tersebut (perggh dramatik siot ayat aku), moto dia lalu depan aku. mesti lah dia yang bawak moto tu, takkan moto jalan sendiri pulak. adegan yang aku tak sangka langsung akan berlaku, dia lambai aku. ye, dia lambai aku. apa, dia lambai aku? betul lah dia lambai aku. aku pun kelip-kelip mata, bukan kenyit-kenyit mata, kelip-kelip mata je nak pastikan aku tak mimpi. siap tampar pipi sendiri 7 kali sambil hantuk-hantuk kan kepala kat besi pemegang tangan kat tangga tu semata-mata nak buktikan ini semua bukan mimpi. fine part tu tipu je.. hehe. lepas dia lambai-lambai ala Will-Kate melambai-lambai kat balkoni Istana Buckingham tu, aku terus terpaku, tak bagi respon pape. seyes, aku terkejut kot! sampai lah moto dia hilang dari pandangan aku, aku still tercongok kat tangga tu. apa punya terkejut daa...

oh will & kate

       Lepas sampai bilik, aku pun take rest kejap sambil terpikir-pikir.. apa hubungan aku dengan dia? kitorang nak kata kenal rapat pun tak. nak kata kawan pun bukan. owh ye, kitorang kan friend kat facebook. rules baru.. mulai sekarang anda perlu lambai facebook's friend sendiri.. menunjukkan anda seorang yang mesra rakyat.. haha.

        Dah malam sikit, aku pun macam biasa. online. online lagi penting dari buat tutorial, errr bagi aku (jangan tiru ajaran sesat ni). login facebook account, check notification.. eh dia ada tag photo untuk aku? aku pun bukak. terus terkejut cimpanzi weyh, dia tag aku kat ayat "the one you've become so much CLOSER too recently". so much closer? sejak bila aku dengan dia rapat? tu ke hint die lambai aku, menandakan kitorang dah rapat? errr.....

sila abaikan "I need you".. takde kaitan

* bersambung...

02 May 2011

Mr.Taxi getting sexy

Assalamualaikum & annyeong haseyo...


SNSD / So Nyeo Shi Dae / Girls' Generation

Hello ladies and lembut (gentle) men sekalian. fyi, 29 April lepas, SNSD dah keluarkan MV terbaru dorang that is Mr.Taxi. memandangkan eonni aku tu sume tengah menyibukkan diri kat Jepun, so dorang keluarkan lah single berbahasa jepun. selain Mr.Taxi.. Gee, Genie and Run Devil Run jugak ada dalam japanese version. bezanye Mr.Taxi memang dicipta khas untuk pasaran jepun, sedangkan tiga lagu lain tu ada dalam korean version dulu. maybe lepas ni baru ada Mr.Taxi korean version kot. kot lah. aku pun tak tau.

Sejak belakangan ni, imej SNSD semakin seksi, maybe seiring dengan kematangan dorang kot.. haha. yela, takkan selama-lamanya dorang nak pegang lollipop dengan aksi ala-ala comel plus manja camni kan.

Kissing You

cute + manja + childish

Lagu Kissing You ni ada dalam album pertama SNSD, maksudnya masa ni dorang baru debut. kalau dalam bahasa uganda debut tu maksudnya mula muncul dalam industri hiburan. masa ni baru tahun 2007, and sekarang dah 2011. YoonA yang dulunya 17 tahun pun dah 21 tahun sekarang. memang tak mustahil lah imej dorang berubah jadi camni. 

Mr.Taxi

sexy + hot + matured

* ni dance version, not official MV sebab aku prefer tengok dance dorang yang hot tu

Aku tau ramai orang suke kutuk SNSD, dorang tu sume jeles je dengan kecantikan and ke'hot'an SNSD. kan kan? oklah, baru lepas habis download lagu Mr.Taxi, nak masukkan dalam phone. pasni boleh melalak sorang-sorang. daa~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...