25 September 2014

Don't Play With My Heart

Assalamualaikum & annyeong haseyo...








20 September 2014

Journey to Korea - Day 3 (Kimchi Land)

Assalamualaikum & annyeong haseyo...

Selasa - 28 Januari 2014

Selepas meninggalkan Vivaldi Park dan lunch kat restoran makanan Thai, kami teruskan perjalanan ke Kimchi Land pulak! =)

Secara jujurnya, aku tak tau pun Kimchi Land ni kat mana. hehe. yang pasti masih lagi kat pinggir bandar. belum masuk Seoul lagi.



Mari ke tingkat 3 untuk membuat kimchi =D



Buat sesiapa yang tak tau apa itu menatang kimchi, sebenarnya kimchi ni macam sambal belacan. makanan yang wajib ada dalam setiap hidangan Korea.

Kimchi dibuat daripada kobis yang diperap lama-lama dengan chilli paste dan macam-macam lagi bahan lain. rasanya pedas-pedas-masam. ada yang suka, ada yang tak suka. aku masuk dalam golongan yang kedua. kekeke.



Yang aku boleh baca cuma Bahasa Korea dan English je. belum belajar lagi Bahasa Thai dan Cina. hehe. yang aku pasti, semua nya membawa maksud Selamat Datang *takde Bahasa Melayu... sobsobsob* :'(



***

Tadaaaaa.... inilah dia bahan-bahan untuk membuat kimchi! =)



Semua orang dibekalkan dengan bahan-bahan ni. kitorang cuma buat kimchi yang paling simple. so, only cabbage and chilli paste are provided. yang dalam mangkuk kecik tu ginseng tea. boleh minum sebelum buat kimchi. untuk menambahkan tenaga barangkali *penat la sangat kan. hihi*



Hasil seni membuat kimchi aku yang tak berapa nak seni. cuma lumur kan chilli paste dalam setiap helaian kobis tu dan balut. errrr... aku tau buruk benar rupa kimchi aku ni. haha!



Family aku bersama kimchi masing-masing =)






Girls' Generation - TaeTiSeo. kekeke =P



Lepas dah habis sesi membuat kimchi, boleh lah makan kimchi ready-made yang ada kat dalam mangkuk kecik depan kitorang tu. lepas tu, semua kimchi buatan kitorang dikutip dan dimasukkan ke dalam mangkuk besar. dengar cerita, kimchi-kimchi tu akan didermakan. kat sape, aku tak tau. hehe.

Sape-sape yang nak beli kimchi, boleh je. cuma order dan kimchi akan dihantar terus ke airport masa hari korang nak bertolak balik Malaysia. family aku tak order pun kimchi tu. bukan makan sangat pun. hihi.

***

Dah selesai membuat kimchi, kitorang turun pulak ke tingkat 2. kali ni, kita nak pakai hanbok. yeay! =D

Sebenarnya, aku memang excited nak pakai hanbok for the first time ni. siap simpan angan-angan nak pakai hanbok masa kahwin nanti. ehhhh?!!! kekeke =P



Fefeeling princess gitew. ahaks!



Mak pun nak feeling princess queen =D



Adik perempuan aku bersama hanbok pink nya. kata tak suka pink! =P



Dengan ayah sekali terjebak dalam demam hanbok. ihiks!



Family potrait in hanbok xD



***

Dalam sejam lebih je kat Kimchi Land, pastu kitorang bertolak pulak ke Everland. Everland merupakan amusement park yang femes gila kat Korea selain Lotte World. Everland terletak kat Gyeonggi-do manakala Lotte World terletak kat Seoul. kitorang takkan pergi Lotte World. so, marilah kita menuju puncak ke Everland! =D

To be continued~


27 August 2014

Journey to Korea - Day 3 (Vivaldi Park, Ski Hill Resort)

Assalamualaikum & annyeong haseyo...

Padahal dah 7 bulan lepas pergi Korea tapi belum habis-habis cerita lagi. haha. so, marilah kita sambung entri mengenai Vivaldi Park yang tergantung sebelum ni =)

***

Selasa - 28 Januari 2014

Vivaldi Park ni merupakan sebuah ski resort yang terletak kat pinggir bandar. so, sorry to say, no wi-fi available. terpaksa lah aku menempuh hidup selama sehari di Korea tanpa internet connection =(






Konsep resort ni macam apartment, bukannya hotel. so, korang akan duduk rumah yang lengkap dengan ruang tamu, dapur, satu bilik mandi dan dua bilik tidur. cukup luas jugak lah untuk satu family. memang selesa! tapi, kitorang stay kat sini satu malam je pun. rasa sayang pulak nak tinggalkan apartment yang selesa ni -,-



Dapur. sila abaikan adik aku yang tengah menjamu selera kat situ =P



Masuk-masuk je pintu rumah, jumpa bilik mandi dulu sebenarnya. tapi lupa nak ambik gambar. hehe. lepas tu, baru jumpa dapur. lengkap gila dapur ni dengan cerek elektrik, peti sejuk, dapur gas dan periuk nasi. tapi, takde keje pulak lah aku nak memasak kat sini. setakat bancuh nescafe 3 in 1 pun jadi lah =P 

Kalau korang ni jenis yang cepat rindu masakan Malaysia, boleh lah pack segala beras, telur, roti, maggi dan tak dilupakan... nescafe 3 in 1 ke Korea. sebab bahan masakan semua tak disediakan kat sini. perkakas untuk memasak je yang ada. kalau korang nak tau, dapur ni terus bersambung dengan ruang tamu.



Ruang tamu. siap ada beranda =)



Bilik tidur utama. sliding door gaya Korea =P



Ruangan dalam bilik tidur utama. okay mesti korang pelik, mana perginya katil???



Tadaaaaaa. kita kan kat Korea. so, jom kita tidur gaya Korea. no katil-katil. hehe. tilam ni disimpan dalam almari yang korang nampak kat atas tadi =)



Sila abaikan sekali lagi adik aku yang berposing maut kat situ -,-



Ni bilik tidur kedua. kalau korang nak tau, dalam rumah ni takde aircond langsung tau. lantai dia pun agak panas. ni untuk mengelakkan kitorang mati kesejukan. hehe =P



Errrrr... okay. aku pun nak posing jugak =P
(belakang aku tu almari) 



Sambil lepak-lepak, boleh lah tengok variety show WINNER kat channel Mnet. hihi. tapi takde English subtitle. huwaaaaa. lupa pulak kita ada kat Korea. ofkos lah takde subtitle  =P



Sebabkan nak tengok TV pun tak faham apa, ada baiknya aku keluar ke beranda untuk menghirup udara segar. kekeke. mula-mula, selamba dek je terus pijak lantai beranda dengan barefoot. sekali, ambik kau! sejuknya tu tak tahan!!! terus aku berlari-lari anak capai selipar yang ada kat depan pintu utama. hehe.



Pemandangan kat beranda. excited tengok banyak kereta diselaputi salji. ngee~



Eh ada orang tengok sodok salji lah =D



***

Dah puas tengok orang sodok salji, kitorang satu family pun turun pergi sarapan. takyah bayar apa sarapan ni sebab dah masuk dalam harga penginapan. konsep nya buffet. so suka hati nak makan apa. semua hidangan nya halal. yang tak halal ada kat corner lain =)



Aku tak tau apsal aku pilih nasi. rindukan nasi goreng Malaysia barangkali. tapi nasi goreng Korea ni tak kena dengan tekak aku. sorry Korean fried rice. haha =P



Selepas sarapan, sape-sape yang nak pergi ski boleh ikut Sophie. sape-sape yang tak nak ski, boleh blah. hahahaha =P

***

Memandangkan family aku masuk dalam golongan yang boleh blah, so kitorang pun pergi memblahkan diri dengan merayau-rayau kat sekitar kawasan resort =D



Masih dalam kawasan resort. nampak tak muka mak aku tahan kesejukan melampau xD



Kereta yang diselaputi salji selepas di zoom 20 kali berbanding gambar dari beranda tadi =P



Gaya excited terlebih dapat pegang salji betul. selama ni pegang salji tipu je kat Genting Highland dan i-City. haha =P



Sanggup tu bukak glove semata-mata nak conteng atas salji kat kereta entah sape entah =P



Hasil contengan aku *YoonA <3 Seung Gi*. sorry pemilik kereta >.<



***

Bila dah buat jenayah kat kereta orang lain, cepat-cepat tinggalkan kawasan resort. kekeke. so, kitorang pun berjalan menuju ke tempat ski =)









Kawasan ski ni lagi lah sejuk sehingga menyebabkan aku terpaksa membelit pashmina kat leher >.<



Nak masuk tak boleh sebab takde peralatan ski. tengok dari luar pun jadilah labuuuuu






Gaya orang yang tak boleh masuk tempat ski. ihiks!



***

Bila dah tak mampu tahan kesejukan kat tempat ski tu, kitorang pun berpatah balik ke kawasan resort.






Lepas tu, sambung bergambar balik kat kawasan resort. mungkin pemilik kereta tadi dah takde. hahaha =P



Aksi kesejukan dalam kesepian =P



Bergambar lagi. hihi



Lepas tu, sambung menconteng atas salji lagi. kali ni, bangku pulak menjadi mangsa. hihi *SNSD, EXO <3*



Dalam pukul 10 pagi, family aku pun balik semula ke rumah penginapan kitorang untuk kemas-kemas barang. pukul 11 pagi dah kena check out. lepas ni nak pergi Kimchi Land pulak. tak sabar nak buat kimchi dan pakai hanbok (pakaian tradisional Korea). hee =D

***

Macam biasa, perjalanan diteruskan lagi dengan menaiki bas. kat Korea, dalam bas pun ada seatbelt. dah menjadi peraturan untuk memakai seatbelt tu sepanjang masa. so, pakai jangan tak pakai.

Dalam perjalanan menuju ke Kimchi Land, kitorang singgah lunch dulu kat restoran makanan Thai. bosan jugak kan asyik makan makanan Korea je. sekali-sekala, nak jugak makan makanan lain. yeay ada tomyam!






Makanan Thai yang sedap sebab memang kena dengan selera aku! al-maklum lah, kat Malaysia pun dah biasa makan makanan dari Thai kan. rasa-rasanya, kat Korea takde sirap. sebab setiap kali kitorang makan, mesti minum air suam je. kekeke =P



***

Lepas dah kenyang, marilah kita teruskan perjalanan ke Kimchi Land. next entry lah baru aku update pasal Kimchi Land ye. tengok tahap kerajinan beta dulu. hihi =D


05 August 2014

Happy 7th Anniversary SNSD!

Assalamualaikum & annyeong haseyo...



Setelah 7 tahun menempuh segala ranjau dan duri, SNSD masih kekal bersama hingga ke hari ni! amat jarang untuk mana-mana girls group bertahan sampai 7 tahun tau. proud to be SONE ;')

So, hari ni aku akan story sikit pasal perjalanan life SNSD dari Ogos 2013 sampai laaaa ni. sila lah klik link kat bawah kalau nak tau cerita pasal anniversary SNSD yang ke-empat, lima dan enam =)




***

So, SONE... let's go~


Japanese Single - Galaxy Supernova - September 2013



Kalau korang suka tengok SNSD pakai colourful jeans dalam MV Gee dan Dancing Queen, MV Galaxy Supernova ni memang hadiah lah untuk korang. kali ni, SNSD jadi duta Samantha Thavasa Jeans. sebab tu lah dorang duk tayang-tayang jeans tu sambil menari. hehe. sila lah tengok MV Galaxy Supernova ni yang akan membuatkan korang pun rasa nak menari sama =)

***


Japanese Single - My Oh My - November 2013



Katanya, SNSD released MV untuk lagu My Oh My ni lebih awal daripada yang sepatutnya sebab dorang dah menang kat YouTube Music Awards (YTMA). pehhhhhh. SNSD berjaya kalahkan calon-calon lain yang bukan calang-calang pulak tu. terer tak terer SNSD kita. hihi. so, kalau korang rasa rindu nak tengok SNSD main percussion macam dalam MV Girls' Generation dulu, sila lah klik sini =D

***


Third Japanese Album - Love & Peace - Disember 2013



Kali terakhir SNSD keluarkan Japanese album adalah pada November 2012. so, setelah setahun berlalu... kali ni jom lah kita download Japanese album ketiga SNSD ni pulak. hihihi. macam biasa, dalam album tu mestilah ada lagu-lagu yang dah released lebih awal dalam bentuk single macam Galaxy Supernova dan My Oh My. selain tu, lagu Beep Beep yang MV nya tak pernah habis tu pun ada jugak. sebagai bonus, ada tambahan 9 lagi lagu baru lain dalam album tu ;)

***


Fourth Korean Mini Album - Mr.Mr. - Februari 2014



Yeay! setelah setahun menunggu Korean Comeback SNSD selepas I Got A Boy, akhirnya dorang kembali dengan Mr.Mr.! tapi, SM Entertainment ni memang tak bagi peluang langsung kat SONE untuk senang-hati-riang-gumbira sementara menunggu MV terbaru SNSD. boleh pulak dorang cakap ada data yang hilang masa editing process. grrrrrrrrrr. tunggu punya tunggu punya tunggu, akhirnya MV Mr.Mr. pun released! weeeeeee. konsep MV lagu ni unik sikit. takde dah dancing-dancing in a box macam MV SNSD yang lain. kalau korang nak tau apa yang uniknya, sila lah klik link ni untuk baca penerangan aku pasal MV Mr.Mr. hehe xD

***

Japanese Album - Girls' Generation's The Best - Julai 2014



Memandangkan nama SNSD dah established kat Jepun, so dorang pun keluarkan album yang memuatkan kompilasi lagu-lagu hits SNSD dari mula debut kat Jepun sampai lah sekarang. tapi kesemua 18 lagu memang lagu Jepun lah. selain daripada Genie, Gee dan sebagainya... ada dua lagu lain yang dimuatkan dalam album ni iaitu Mr.Mr. Japanese Version dan jugak lagu baru SNSD yang bertajuk Indestructible =)

***

Okay. habis dah cerita pasal karier SNSD selama 7 tahun bertapak dalam industri hiburan Korea dan Jepun. hihi. harap-harap, dorang akan bertahan selama-lamanya. jangan hampakan SONE pleaseeeeee~


7 years and still counting =D


Selain daripada cerita pasal MV dan comeback SNSD, sebagai girls group yang paling femes kat Korea... tentu sekali SNSD tak terlepas daripada menjadi buruan paparazzi. semua orang sibuk nak tau, dengan sape ahli-ahli SNSD ni ber'dating' *termasuklah aku... keke*. 

So, pada Januari 2014... SONE dikejutkan dengan berita YoonA ber'dating' dengan lelaki yang memang suka dia sejak tahun 2009 iaitu Lee Seung Gi!!!! sebagai YoonAddict... aku tersangatlah gembira dengan berita ni sebab Lee Seung Gi tu nampak baik. hihi. so, Lee Seung Gi oppa... please take care of our precious YoonA well ya =D

Belum habis lagi terkejut dengan berita YoonA ber'dating', dua hari selepas tu... Soo Young pulak confirm ber'dating' dengan Jung Kyung Ho! kemudian, empat bulan selepas tu... keluar pulak berita Tiffany ber'dating' dengan Nichkhun. dua bulan kemudian, Taeyeon pulak confirm ber'dating' dengan Baek Hyun. aigoooooo. our babies are grown up ^^

Secara jujurnya, aku tak kisah langsung SNSD nak dating dengan sape. suka hati dorang lah kan. dorang pun ada life masing-masing jugak. bukan nak ikut telunjuk peminat je. lagipun, boleh dikatakan semua ahli SNSD dah lepas umur 25 tahun. so, normal lah kalau dorang ada plan nak kahwin kan. *mood tak sabar nak dengar berita wedding SNSD pulak*. hee =D



click here

***

So SONE, let's remember this chant together. right now it's SNSD, from now on it's SNSD, forever SNSD!!! 


Debut and Now


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...