27 August 2014

Journey to Korea - Day 3 (Vivaldi Park, Ski Hill Resort)

Assalamualaikum & annyeong haseyo...

Padahal dah 7 bulan lepas pergi Korea tapi belum habis-habis cerita lagi. haha. so, marilah kita sambung entri mengenai Vivaldi Park yang tergantung sebelum ni =)

***

Selasa - 28 Januari 2014

Vivaldi Park ni merupakan sebuah ski resort yang terletak kat pinggir bandar. so, sorry to say, no wi-fi available. terpaksa lah aku menempuh hidup selama sehari di Korea tanpa internet connection =(






Konsep resort ni macam apartment, bukannya hotel. so, korang akan duduk rumah yang lengkap dengan ruang tamu, dapur, satu bilik mandi dan dua bilik tidur. cukup luas jugak lah untuk satu family. memang selesa! tapi, kitorang stay kat sini satu malam je pun. rasa sayang pulak nak tinggalkan apartment yang selesa ni -,-



Dapur. sila abaikan adik aku yang tengah menjamu selera kat situ =P



Masuk-masuk je pintu rumah, jumpa bilik mandi dulu sebenarnya. tapi lupa nak ambik gambar. hehe. lepas tu, baru jumpa dapur. lengkap gila dapur ni dengan cerek elektrik, peti sejuk, dapur gas dan periuk nasi. tapi, takde keje pulak lah aku nak memasak kat sini. setakat bancuh nescafe 3 in 1 pun jadi lah =P 

Kalau korang ni jenis yang cepat rindu masakan Malaysia, boleh lah pack segala beras, telur, roti, maggi dan tak dilupakan... nescafe 3 in 1 ke Korea. sebab bahan masakan semua tak disediakan kat sini. perkakas untuk memasak je yang ada. kalau korang nak tau, dapur ni terus bersambung dengan ruang tamu.



Ruang tamu. siap ada beranda =)



Bilik tidur utama. sliding door gaya Korea =P



Ruangan dalam bilik tidur utama. okay mesti korang pelik, mana perginya katil???



Tadaaaaaa. kita kan kat Korea. so, jom kita tidur gaya Korea. no katil-katil. hehe. tilam ni disimpan dalam almari yang korang nampak kat atas tadi =)



Sila abaikan sekali lagi adik aku yang berposing maut kat situ -,-



Ni bilik tidur kedua. kalau korang nak tau, dalam rumah ni takde aircond langsung tau. lantai dia pun agak panas. ni untuk mengelakkan kitorang mati kesejukan. hehe =P



Errrrr... okay. aku pun nak posing jugak =P
(belakang aku tu almari) 



Sambil lepak-lepak, boleh lah tengok variety show Winner kat channel Mnet. hihi. tapi takde English subtitle. huwaaaaa. lupa pulak kita ada kat Korea. ofkos lah takde subtitle  =P



Sebabkan nak tengok TV pun tak faham apa, ada baiknya aku keluar ke beranda untuk menghirup udara segar. kekeke. mula-mula, selamba dek je terus pijak lantai beranda dengan barefoot. sekali, ambik kau! sejuknya tu tak tahan!!! terus aku berlari-lari anak capai selipar yang ada kat depan pintu utama. hehe.



Pemandangan kat beranda. excited tengok banyak kereta diselaputi salji. ngee~



Eh ada orang tengok sodok salji lah =D



***

Dah puas tengok orang sodok salji, kitorang satu family pun turun pergi sarapan. takyah bayar apa sarapan ni sebab dah masuk dalam harga penginapan. konsep nya buffet. so suka hati nak makan apa. semua hidangan nya halal. yang tak halal ada kat corner lain =)



Aku tak tau apsal aku pilih nasi. rindukan nasi goreng Malaysia barangkali. tapi nasi goreng Korea ni tak kena dengan tekak aku. sorry Korean fried rice. haha =P



Selepas sarapan, sape-sape yang nak pergi ski boleh ikut Sophie. sape-sape yang tak nak ski, boleh blah. hahahaha =P

***

Memandangkan family aku masuk dalam golongan yang boleh blah, so kitorang pun pergi memblahkan diri dengan merayau-rayau kat sekitar kawasan resort =D



Masih dalam kawasan resort. nampak tak muka mak aku tahan kesejukan melampau xD



Kereta yang diselaputi salji selepas di zoom 20 kali berbanding gambar dari beranda tadi =P



Gaya excited terlebih dapat pegang salji betul. selama ni pegang salji tipu je kat Genting Highland dan i-City. haha =P



Sanggup tu bukak glove semata-mata nak conteng atas salji kat kereta entah sape entah =P



Hasil contengan aku *YoonA <3 Seung Gi*. sorry pemilik kereta >.<



***

Bila dah buat jenayah kat kereta orang lain, cepat-cepat tinggalkan kawasan resort. kekeke. so, kitorang pun berjalan menuju ke tempat ski =)









Kawasan ski ni lagi lah sejuk sehingga menyebabkan aku terpaksa membelit pashmina kat leher >.<



Nak masuk tak boleh sebab takde peralatan ski. tengok dari luar pun jadilah labuuuuu






Gaya orang yang tak boleh masuk tempat ski. ihiks!



***

Bila dah tak mampu tahan kesejukan kat tempat ski tu, kitorang pun berpatah balik ke kawasan resort.






Lepas tu, sambung bergambar balik kat kawasan resort. mungkin pemilik kereta tadi dah takde. hahaha =P



Aksi kesejukan dalam kesepian =P



Bergambar lagi. hihi



Lepas tu, sambung menconteng atas salji lagi. kali ni, bangku pulak menjadi mangsa. hihi *SNSD, EXO <3*



Dalam pukul 10 pagi, family aku pun balik semula ke rumah penginapan kitorang untuk kemas-kemas barang. pukul 11 pagi dah kena check out. lepas ni nak pergi Kimchi Land pulak. tak sabar nak buat kimchi dan pakai hanbok (pakaian tradisional Korea). hee =D

***

Macam biasa, perjalanan diteruskan lagi dengan menaiki bas. kat Korea, dalam bas pun ada seatbelt. dah menjadi peraturan untuk memakai seatbelt tu sepanjang masa. so, pakai jangan tak pakai.

Dalam perjalanan menuju ke Kimchi Land, kitorang singgah lunch dulu kat restoran makanan Thai. bosan jugak kan asyik makan makanan Korea je. sekali-sekala, nak jugak makan makanan lain. yeay ada tomyam!






Makanan Thai yang sedap sebab memang kena dengan selera aku! al-maklum lah, kat Malaysia pun dah biasa makan makanan dari Thai kan. rasa-rasanya, kat Korea takde sirap. sebab setiap kali kitorang makan, mesti minum air suam je. kekeke =P



***

Lepas dah kenyang, marilah kita teruskan perjalanan ke Kimchi Land. next entry lah baru aku update pasal Kimchi Land ye. tengok tahap kerajinan beta dulu. hihi =D


05 August 2014

Happy 7th Anniversary SNSD!

Assalamualaikum & annyeong haseyo...



Setelah 7 tahun menempuh segala ranjau dan duri, SNSD masih kekal bersama hingga ke hari ni! amat jarang untuk mana-mana girls group bertahan sampai 7 tahun tau. proud to be SONE ;')

So, hari ni aku akan story sikit pasal perjalanan life SNSD dari Ogos 2013 sampai laaaa ni. sila lah klik link kat bawah kalau nak tau cerita pasal anniversary SNSD yang ke-empat, lima dan enam =)




***

So, SONE... let's go~


Japanese Single - Galaxy Supernova - September 2013



Kalau korang suka tengok SNSD pakai colourful jeans dalam MV Gee dan Dancing Queen, MV Galaxy Supernova ni memang hadiah lah untuk korang. kali ni, SNSD jadi duta Samantha Thavasa Jeans. sebab tu lah dorang duk tayang-tayang jeans tu sambil menari. hehe. sila lah tengok MV Galaxy Supernova ni yang akan membuatkan korang pun rasa nak menari sama =)

***


Japanese Single - My Oh My - November 2013



Katanya, SNSD released MV untuk lagu My Oh My ni lebih awal daripada yang sepatutnya sebab dorang dah menang kat YouTube Music Awards (YTMA). pehhhhhh. SNSD berjaya kalahkan calon-calon lain yang bukan calang-calang pulak tu. terer tak terer SNSD kita. hihi. so, kalau korang rasa rindu nak tengok SNSD main percussion macam dalam MV Girls' Generation dulu, sila lah klik sini =D

***


Third Japanese Album - Love & Peace - Disember 2013



Kali terakhir SNSD keluarkan Japanese album adalah pada November 2012. so, setelah setahun berlalu... kali ni jom lah kita download Japanese album ketiga SNSD ni pulak. hihihi. macam biasa, dalam album tu mestilah ada lagu-lagu yang dah released lebih awal dalam bentuk single macam Galaxy Supernova dan My Oh My. selain tu, lagu Beep Beep yang MV nya tak pernah habis tu pun ada jugak. sebagai bonus, ada tambahan 9 lagi lagu baru lain dalam album tu ;)

***


Fourth Korean Mini Album - Mr.Mr. - Februari 2014



Yeay! setelah setahun menunggu Korean Comeback SNSD selepas I Got A Boy, akhirnya dorang kembali dengan Mr.Mr.! tapi, SM Entertainment ni memang tak bagi peluang langsung kat SONE untuk senang-hati-riang-gumbira sementara menunggu MV terbaru SNSD. boleh pulak dorang cakap ada data yang hilang masa editing process. grrrrrrrrrr. tunggu punya tunggu punya tunggu, akhirnya MV Mr.Mr. pun released! weeeeeee. konsep MV lagu ni unik sikit. takde dah dancing-dancing in a box macam MV SNSD yang lain. kalau korang nak tau apa yang uniknya, sila lah klik link ni untuk baca penerangan aku pasal MV Mr.Mr. hehe xD

***

Japanese Album - Girls' Generation's The Best - Julai 2014



Memandangkan nama SNSD dah established kat Jepun, so dorang pun keluarkan album yang memuatkan kompilasi lagu-lagu hits SNSD dari mula debut kat Jepun sampai lah sekarang. tapi kesemua 18 lagu memang lagu Jepun lah. selain daripada Genie, Gee dan sebagainya... ada dua lagu lain yang dimuatkan dalam album ni iaitu Mr.Mr. Japanese Version dan jugak lagu baru SNSD yang bertajuk Indestructible =)

***

Okay. habis dah cerita pasal karier SNSD selama 7 tahun bertapak dalam industri hiburan Korea dan Jepun. hihi. harap-harap, dorang akan bertahan selama-lamanya. jangan hampakan SONE pleaseeeeee~


7 years and still counting =D


Selain daripada cerita pasal MV dan comeback SNSD, sebagai girls group yang paling femes kat Korea... tentu sekali SNSD tak terlepas daripada menjadi buruan paparazzi. semua orang sibuk nak tau, dengan sape ahli-ahli SNSD ni ber'dating' *termasuklah aku... keke*. 

So, pada Januari 2014... SONE dikejutkan dengan berita YoonA ber'dating' dengan lelaki yang memang suka dia sejak tahun 2009 iaitu Lee Seung Gi!!!! sebagai YoonAddict... aku tersangatlah gembira dengan berita ni sebab Lee Seung Gi tu nampak baik. hihi. so, Lee Seung Gi oppa... please take care of our precious YoonA well ya =D

Belum habis lagi terkejut dengan berita YoonA ber'dating', dua hari selepas tu... Soo Young pulak confirm ber'dating' dengan Jung Kyung Ho! kemudian, empat bulan selepas tu... keluar pulak berita Tiffany ber'dating' dengan Nichkhun. dua bulan kemudian, Taeyeon pulak confirm ber'dating' dengan Baek Hyun. aigoooooo. our babies are grown up ^^

Secara jujurnya, aku tak kisah langsung SNSD nak dating dengan sape. suka hati dorang lah kan. dorang pun ada life masing-masing jugak. bukan nak ikut telunjuk peminat je. lagipun, boleh dikatakan semua ahli SNSD dah lepas umur 25 tahun. so, normal lah kalau dorang ada plan nak kahwin kan. *mood tak sabar nak dengar berita wedding SNSD pulak*. hee =D



click here

***

So SONE, let's remember this chant together. right now it's SNSD, from now on it's SNSD, forever SNSD!!! 


Debut and Now


29 March 2014

Journey to Korea - Day 2 (Nami Island)

Assalamualaikum & annyeong haseyo...

Setelah sebulan TERberhenti kat entri Day 1, kini tibalah masanya untuk aku sambung entri yang seterusnya! kekeke =P

***

Isnin - 27 Januari 2014

Walaupun kitorang landing kat Incheon International Airport tu pukul 6.20 pagi, gitu-gini-gitu-gini.... pukul 8.00 pagi jugak lah baru keluar dari pintu airport. saat kaki ni melangkah keluar je, angin dia..... pehhhhhhh sejuk tak hengat! memang takkan rasa angin macam tu kat Malaysia. saat tu jugak lah, tak pasal-pasal aku menjadi perokok primer. mana tak nya, asal bercakap je, asap keluar dari mulut macam naga. kihkihkih =P



Incheon International Airport



Sebagai pelancong yang ikut travel agency, memang tak risau langsung lah pasal pengangkutan. nak ke sana ke mari kat Korea tu, boleh bersandar dengan selesa dalam bas. hehe. takde beza pun bas pelancong Korea dengan Malaysia. perbezaan yang paling ketara cuma lah kedudukan tempat duduk pemandu. kalau kat Malaysia, pemandu duduk kat sebelah kanan... tangga bas kat sebelah kiri. kat Korea pulak terbalik. pasal ada heater ke tak dalam bas, tu aku tak perasan sebab aku tetap kesejukan. siap pakai gloves kot -,-

***

Tour guide kitorang yang bernama Sophie Park dah bagitau awal-awal, kita takkan ikut sebijik-bijik turutan destinasi macam apa yang ada dalam aturcara. pape pun toksah risau... kita tetap akan pergi ke semua tempat. no skip skip.. so, let's enjoy our vacation! =D

Kalau ikut aturcara yang ada dalam pakej tu, destinasi pertama yang kitorang akan pergi ialah Nami Island. jauh jugak lah perjalanan untuk ke Nami Island dari Incheon International Airport. Nami Island ni terletak kat Gangwon-do. lebih kurang dua jam lebih dari Incheon. sepanjang perjalanan, ramai gila yang tidur. tapi, disebabkan aku sangat excited nak tengok negara orang... mata ni boleh pulak bertahan walaupun tak tidur langsung sepanjang dalam flight. hihi =D



Nampak tak muka excited aku. hehe xD



Plaza tol Korea



***

Sepanjang perjalanan, tak banyak pun kenderaan yang ada kat jalan raya memandangkan Nami Island ni terletak kat pinggir bandar. pape pun, aku tetap kagum gila dengan keindahan muka bumi Korea *pehhhh ayat kauuuu... bhahahaha*. selepas dua jam perjalanan, bas pun berhenti. aku ingat kan dah sampai kat Nami Island. baru nak excited. rupa-rupanya bas berhenti untuk lunch daaaaa. tapi masa tu baru pukul 10.45 pagi. waktu Zohor kat Korea masuk pukul 12.45 tengah hari. so, tak pelik kan kalau lunch pun awal sikit dari kat Malaysia.



Kat sini lah kitorang lunch =)



Hidangan Korea pertama untuk kitorang. sebenarnya, side dishes dia ada 9 piring lagi. tapi aku lupa nak ambik gambar. hehe. oh ye, side dishes ni boleh tambah tau kalau dah habis =)



Setelah puas melantak, ni lah hasil nya. hehe. secara jujurnya, hidangan ni tak kena sangat dengan selera aku. tapi makan jelah kan. kang tak makan lapar pulak -,-



Satu lagi kebaikan ikut travel agency, korang takyah risau langsung pasal makanan. agensi ni memang akan bawak ke tempat makan yang halal dan dah biasa dikunjungi oleh pelancong dari Malaysia. masa nak makan pun, korang akan duduk dengan family sendiri. takde nya kongsi makanan dengan family orang lain. so, 18 side dishes tu... hanyalah untuk family aku yang seramai 4 orang. family lain ada hidangan masing-masing =)

***

Dah habis makan, kitorang pun naik bas semula. Sophie siap pesan suruh simpan telekung dalam beg awal-awal sebab kitorang akan solat jamak qasar Zohor-Asar kat Nami Island nanti. selepas 5 minit perjalanan, kitorang pun sampai kat pintu masuk Nami Island. dekat je rupanya kedai tu dengan Nami Island -,-



Peta Naminara (Nami Island)



Nak ke tengah pulau, kena naik feri sebenarnya. dan nak masuk ke Nami Island kena ada visa sebab dia macam sebuah negara kecik. jangan risau, ada immigration counter kat situ. memandangkan segala urusan visa dah diuruskan oleh agensi, so aku tak tau pape. haha. kalau korang nak tau berapa kena bayar dan jugak jadual perjalanan feri, boleh rujuk pamphlet ni~






Kalau tak silap aku, korang kena bayar 8,000 KRW seorang untuk ke Nami Island. memandangkan mata wang Korea mahal 3 kali ganda dari mata wang Malaysia... so 8,000 KRW = RM24. jangan takut sangat tengok banyak angka kosong dalam mata wang Korea. takde fungsi pun angka kosong tu. 8,000 KRW lebih kurang macam RM8 kalau kat Malaysia.

***



Ferry to Naminara



View dari dalam feri. boleh je berdiri kat luar. tapi sejuk. so baik berdiri kat dalam. hehe =D



Motif bergambar? nampak tak lelaki kat belakang tu. so, faham-faham sendiri lah. kekeke =P



Akhirnya, kami tiba di Nami Island!!!!



Sebagai penduduk negara tropika yang tak pernah jumpa salji betul, sila maafkan keterujaan aku. hehe =D



This is Nami Island! Mungkin korang dah tau tempat ni femes sebagai tempat shooting Korean drama Winter Sonata (walaupun aku tak tengok drama tu... LOL) xD



Mak dengan ayah pun nak feeling jadi hero heroin Winter Sonata. hewhewhew =P



Kami pun tak ketinggalan. ahaks! =P






One of the shooting scene in Winter Sonata. first kiss bridge. mungkin scene kami tak nampak real -,-



This is sooooo real! hahaha =D






Winter Sonata memorial



Ada shooting scene yang mana hero heroin Winter Sonata tu naik basikal keliling pulau ni. so kalau korang nak sewa basikal pun boleh =)



Bicycle rental rate






Pulau ni memang mesra pelancong Muslim. siap ada surau lagi =)









Kesejukan >.<



Masa ni salji tak turun. tapi tasik beku.






Tu semua botol soju (arak Korea). memandangkan pulau ni berkonsepkan pulau kitar semula, kebanyakan tarikan pelancong terdiri daripada bahan-bahan kitar semula.



Setelah penat merayau, marilah kita berehat.



Selepas itu, marilah kita terus berangan menjadi heroin Winter Sonata yang menunggu kehadiran hero nya. kekeke =P



Masih berangan =P



Nami dan Langkawi ada collaboration dalam penjagaan alam sekitar. wow!



Nami Island ni merupakan tempat sightseeing yang bertemakan nature dan untuk pelancongan semata mata. so, takde penduduk tinggal kat sini. setakat nak jalan-jalan sambil menghayati keindahan alam sekitar tu boleh lah. kalau nak naik roller coaster, bukan sini tempatnya =P

Memandangkan tadi kitorang dah puas merayau dengan family sendiri, Sophie tetapkan waktu untuk kitorang semua berkumpul semula kat pintu masuk Nami Island untuk sesi bergambar beramai-ramai.






Kemudian, jom lah kita blah dari Nami Island dengan menaiki feri semula. destinasi seterusnya... Vivaldi Park yang merupakan ski hill resort yang juga terletak di Gangwon-do. aku tak ingat lah berapa lama masa perjalanan dari Nami Island ke Vivaldi Park. yang pasti, aku masih lagi belum tidur. kekeke =P

***

Dalam perjalanan untuk ke ski hill resort tu, bas singgah sekejap kat sebuah kedai yang menjual/menyewa peralatan ski. kalau ikut perancangan, hari ni kitorang cuma akan check in hotel. pagi esok barulah aktiviti ski diteruskan. nak sewa peralatan ski tu bukannya murah. seorang dalam RM300. aku pun malas lah nak ski. ice skating kat Sunway Pyramid pun belum mahir lagi. hehe =P



Orang lain sibuk pilih peralatan ski kat dalam kedai, aku sibuk bergambar kat luar kedai. hehe =D



Macam ni lah keadaan countryside kat Korea =)



***

Lepas dah beredar dari kedai ski tu, kitorang pun teruskan lah perjalanan untuk ke Vivaldi Park. tapi, sebelum tu... marilah kita singgah dinner sebentar~



Family aku dan family orang lain. sorry masukkan gambar korang tanpa kebenaran >.<



Hidangan Korea kedua untuk hari ni. haaaa yang ni sedap. memang kena dengan selera aku. dah lah ajumma (makcik) kedai tu baik gila. layan kitorang macam sedara sendiri. padahal bukan reti cakap Melayu/English pun. hihi =D



***

Lepas makan, kitorang pun teruskan perjalanan untuk ke Vivaldi Park. sampai-sampai je ski hill resort tu, terus check in hotel. masa tu jam baru menunjukkan pukul 6.00 petang tapi keadaan kat luar dah gelap gelita. macam pukul 8.00 malam. memandangkan masing-masing dah kepenatan, so hari ni boleh tidur awal. mana tak nya... dari airport terus ke Nami Island. memang tak sempat nak rehat dalam erti kata sebenar.

Macam tu lah cerita hari kedua kitorang kat Korea. lepas ni, aku akan sambung entri mengenai Vivaldi Park pulak. stay tuned. annyeong~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...