19 January 2016

Trending "Why you don't want to marry a female doctor?"

Assalamualaikum & annyeong haseyo...

Hello future female doctors / house officers! :)




Minggu lepas, berderet-deret FB friends aku share satu post yang bertajuk "why you don't want to marry a female doctor?". Yang share tu dah tentu-tentu medical student yang perempuan. Ahaks! Tentu mereka semua sedang merisaukan masa depan masing-masing. Hohoho. Aku tak share pun post tu. Kengkonon nak tunjuk calm. Padahal dalam hati, I agreed 100% with that post! Hahaha.


 Post yang trending dalam kalangan female medical student :P


***

Lepas je post tu trending, ada laa pulak sorang junior aku post cenggini kat FB~


I feel you, my junior! Hahaha ;')


Well. Sebagai final year medical student yang dah masuk tahun kelima dalam medical school, aku dah biasa merasai perasaan sebegini. Sejak masuk medic, memang takde dah sape-sape nak adjust. Hahaha *sedih pulak hati ini*. Dulu masa mula-mula masuk medic, aku tak mengaku pun belajar medic. Selalunya orang takut kalau dengar bab medic ni. Terus orang label pandai dan rasa takut nak dekat. Masa tu, nak je aku mengaku belajar cikgu. Dengar kata, lelaki suka kalau isteri dia cikgu. Hahaha. 

So, kalau ada orang tanya belajar kat mana... aku akan jawab UKM. Belajar apa... aku cakap perubatan ja. Tak sebut pun medic. Sebab perubatan macam low profile sikit. Gitewww. Hahaha!




Tahun lepas, aku join reunion sekolah rendah. Masa ni jumpa lah kebanyakan orang yang aku pun dah tak ingat sape. Dalam ramai-ramai tu, ada laa sorang kawan lelaki aku yang aku ingat nama dia ja (A) sebab dah totally lost contact bila masuk sekolah menengah. Dulu masa sekolah rendah, seingat aku dia ni ada rupa. Masa jumpa tahun lepas, memang masih hensem lah. Bhahahaha.

Selang dua hari lepas reunion, tetiba sorang kawan aku mintak nombor whatsapp aku. Katanya si A ni mintak. Pastu, tetiba si A whatsapp aku. Dok tanya lah khabar apa semua. Aku pun reply lah sebab kawan kan. Mula-mula, reply nak tak nak je. Sebab tengah busy. Si A pulak tak pernah tanya aku belajar kat mana ka, belajar apa ka.

Then, satu hari tu, dia tanya aku masih belajar ka dah kerja. Dia dah kerja dah. Aku pun jawab lah UKM. Tak sebut HUKM pun. Dan dia tak pernah tanya aku belajar course apa. Hahaha. Kitorang takde lah keep in touch sangat pun. Cuma kadang-kadang dia ada whatsapp aku. Takmo lah perasan, tapi gayanya macam nak adjust aku. LOL.

Sampai lah lepas pergi beraya kat rumah cikgu sama-sama, cikgu sendiri tanya aku depan dia, berapa lama lagi nak habis belajar medic. Dan aku perasan, sejak dari hari itu, si A dah tak pernah whatsapp aku sampai laaa ni! Hahahahahahahahaha *menangis dalam ketawa*.




So, apa yang aku dapat simpulkan, sememangnya lelaki amat tidak mahu rapat dengan bakal doktor ;')

***

Dan aku tertanya-tanya, mengapakah mereka tidak mahu rapat dengan bakal doktor? Adakah ini jawapannya?

1. Takut hantaran mahal

Rasanya dah jadi macam trend dalam kalangan orang Melayu, asal perempuan belajar tinggi-tinggi ja, hantaran mesti nak tinggi jugak. Sebab tu lah lelaki takut nak dekat kot. Kang dibuatnya bakal pak mertua, mak mertua letak hantaran doploh ribu ringgit malaysia, mana nak cekau duit. Ni nak habaq laa sikit kat lelaki-lelaki melayu sekalian. Kami yang bakal doktor ni tak hadap pun nak hantaran tinggi-tinggi. Kami pun tak belajar tinggi sangat. Paling tinggi pun tingkat 10 ja kat hospital tu. Tak sampai 88 tingkat pun. Hahahaha. 




Lagipun, kebanyakan yang belajar medic ni, dapat biasiswa. Hangpa toksah risau pasal nak bayarkan balik pinjaman pelajaran kami. Hangpa boleh bayar pinjaman PTPTN hangpa sendiri. Nice kan gitu? :)


2. Doktor ni sibuk sangat

Dah menjadi lumrah, lelaki ni nak orang jaga makan minum dia, pakaian dia. Kalau kahwin dengan doktor, kang tak terbela pulak rumahtangga tu. Sebab tu lah lelaki nak kahwin dengan cikgu kot. Hahaha. (aku patut teruskan kata hati aku untuk menjadi cikgu dulu, tapi ayah aku suruh jadi doktor. hmmm hmmm)

Secara jujurnya, doktor memang sibuk. Tapi, bergantung lah dia further bidang apa. Masa belajar, kami agak sibuk dan stress sebab nak jadi doktor ni bukan senang. Nak deal dengan nyawa orang kot. Asyik kena marah dengan supervisor dan study gila-gila nak pass exam sebab tak nak re-sit posting mahupun repeat year. Kami dah lali hidup dalam stressful environment *konon*.

Lepas habis belajar, kena pulak jadi house officer / houseman selama dua tahun. Masa ni lagi lah sibuk dan stress. Balik rumah pun kadang-kadang ja kot. Kalau ada off day, rasa nak tidur sepanjang hari. Sebab tulah hangpa tak nak jadikan house officer (HO) sebagai life partner kan? ;')

Yang tu cerita pasal life as a student dan house officer ja. Lepas pass dua tahun housemanship, kami akan jadi medical officer (MO). Masa ni, baru lah kami boleh menentukan hala tuju hidup sendiri *finally! hahaha*. Aku ingat nak jadi MO kat Klinik Kesihatan ja sebab tak minat kerja kat hospital. Tak pun, further dalam bidang administration atau pun jadi lecturer. Yang penting, aku takmo sambung bidang klinikal (kerja kat hospital). Sebab aku perlukan masa untuk diri sendiri dan jugak untuk family. Hoho.

Hmmmm. Nampaknya kami hanya akan bebas selepas 7 tahun bergelumang dalam kesibukan. Patut pun hangpa yang lelaki takmo kahwin dengan doktor! Hahaha :')


 Tengoklah bakal doktor perempuan lebih ramai daripada lelaki. Haha. Tolong doakan kami semua grad tahun ni :)


3. Doktor perempuan pandai-pandai

Rasanya semua orang tau lelaki ada ego. Bukan lelaki ja, perempuan pun ada ego jugak. Tapi, lelaki lagi ego lah. Hahaha. Dan, tak semua lelaki boleh terima perempuan yang lebih pandai dari segi pelajaran untuk menjadi life partner dia. Kenapa aku sebut pandai dari segi pelajaran? Orang yang belajar medic sememangnya pandai belajar, tapi tak semestinya serba-serbi pandai. Kami pun ada kekurangan jugak. Ada yang tak pandai sangat buat kerja rumah, tak pandai sangat masak, tak pandai sangat practical skill dan tak pandai sangat buat keputusan yang rasional.

Sebab tulah kami perlukan hangpa semua yang boleh melengkapi kekurangan kami ini. Gitewww. Hahaha. Kami tak cari orang kerja hebat sampai gaji puluh ribu. Kami tak cari orang ada kereta besar ka, rumah besar ka sebab insyaAllah kami mampu cari semua tu. Kami cuma nak orang yang boleh faham kami dan melengkapi kekurangan kami. Hihihi.

Sekurang-kurangnya, bila kami tertekan dan perlukan seseorang, hangpa ada di samping kami ;')




4. Perempuan belajar medic ni high maintenance

Orang ramai selalu disogokkan dengan cerita jadi doktor ni kaya, gaji tinggi dan sebagainya. Meh sini cheq nak habaq. Seriously jadi doktor tak kaya pun. Apalah sangat gaji kami dengan bebanan kerja yang kami tanggung. Masa jadi student dan house officer, kami takde masa pun nak berbelanja. Duit biasiswa dan duit gaji tu untuk bayar yuran, makan dan sewa rumah ja. Jadi, mana datangnya high maintenance tu. Mungkin ada lah jugak yang high maintenance, tapi tak semua.

Kami ada masa sehari ja dalam seminggu untuk berjimba. Masa tu lah baru nak keluar makan sedap-sedap dan tengok wayang. Selalunya makan kat kafe hospital ja. Pergi wad pun selekeh. Takde masa nak berhijabista fashionista stailista bagai. Takde masa pun nak pakai jubah bella ammara yang mahal tu. Hahaha. Pergi wad pakai baju lama yang lusuh dan tudung bawal RM7 ja. Balik dari wad terus tidur sampai pagi esok. Seriously kami takde masa nak spend duit kami. Huhuhu. Dan kami takde masa untuk sibuk dengan relationship goals bagai.

Sebab tulah aku mampu simpan duit biasiswa untuk simpanan masa depan dan selebihnya untuk travel. Jadi, buat future life partner aku, hang toksah risau. Aku tak suka shopping pun. Duit simpanan untuk masa depan family kita ada ja ni *ahaks!* :P


Dah 4 kali travel naik kapal terbang tapi belum jumpa jodoh lagi kat seat sebelah. Hahaha :D


5. Anak-anak takde sape nak jaga

Aku boleh jamin lah... 99% lelaki akan bagi jawapan macam ni kalau kita tanya dia, "hang takmo kahwin dengan doktor ka?" Abang aku yang bakal doktor tu pun takmo doktor sebagai life partner dia. Dia pi pilih nurse. Haritu dia cakap kat aku, kalau aku kahwin dengan doktor jugak, memang nak kena ada orang gaji. Nanti anak-anak takde sape jaga. Hmmmmmmmmm. Masalahnya, yang bukan doktor takut nak approach aku! Hahahaha!

Memang lah jadi doktor sibuk. Tapi, kalau kami pandai bahagi masa, okay ja rumah tangga tu. Sama ja macam perempuan lain yang kerja office hour. Bezanya, kami sibuk sikit lah berbanding dorang. Hehe. Kami tetap akan cari masa untuk masak, kemas rumah dan spend time dengan family. Dah 5 tahun kami hidup macam tu dalam medical school. Boleh ja survive. Jangan lah expect nak kami buat semua tu hari-hari. Memang mission impossible. At least seminggu sekali okay kot. Perkahwinan bukannya perhambaan tetapi perkongsian hidup antara dua hati yang saling memerlukan. Cehhh ayat dah macam doktor cinta! Hahaha :D




***

Aku dapat fikir banyak tu ja sebab-sebab lelaki takmo kahwin dengan doktor. Kalau hangpa ada sebab lain, boleh lah habaq.

Akhir kata, hangpa yang lelaki tu jangan memilih sangat. Kami yang bakal doktor ni tak memilih pun sebenarnya. Kami tengah tunggu hangpa lah ni :P




10 January 2016

Tanda-tanda Perempuan Jatuh Hati PART 2

Assalamualaikum & annyeong haseyo...



 
Pada tahun 2011, aku pernah buat entri Tanda-tanda Perempuan Jatuh Hati vs Makan Hati *sila klik sini untuk baca*. Masa tu umur baru 19 tahun dah pandai buat entri jiwang. Hiks. Laaa ni pada tahun 2016, umur dah nak masuk 24 tahun dah, konon-konon dah makin matang lah dalam mengawal hati dan perasaan. Eceh. So, aku nak sambung entri tu bersesuaian dengan keadaan semasa *ehem*.

Bila aku belek semula entri lama tersebut, tanda-tanda perempuan jatuh hati dan makan hati tu masih lagi relevan dengan zaman sekarang. Pada masa itu, media sosial yang paling femes tentulah Facebook. Sekarang ni, dah ada Twitter, Instagram, Whatsapp dan lain-lain. So, kadar menaruh hati dan jauh hati tu lebih tinggi lah kot berbanding dulu. 




Sebenarnya, tak susah pun nak tau perempuan tu ada hati kat korang ke tak. Cuma korang je yang slow sangat atau pun jual mahal tak tentu pasal. Perempuan ni, pada satu masa... dia akan suka sangat kat korang tanpa sebab yang spesifik. Tapi, kalau korang buat tak layan je, sampai satu masa... dia akan give up dan malas dah nak ambik pusing pasal korang. Bayang-bayang korang pun dia buat tak nampak je.



***

     Please click play


***

Sebelum perkara tersebut berlaku, mai sini aku nak habaq, apa dia TANDA-TANDA PEREMPUAN DAH JATUH HATI KAT KORANG~


1. Selalu mintak tolong daripada korang - Aku tak tau lah kalau korang anggap perempuan tu menyusahkan ke apa sebab asyik nak mintak tolong je. Punya lah ramai orang lain kat dunia ni, apsal dia pilih korang? Sebab dia ada hati kat korang lah, pandai! Kadang-kadang apa yang dia mintak tolong tu benda kecik je. Boleh je orang lain settle kan. Tapi, kalau orang lain yang tolong, takde lah interaksi antara korang. So, 'mintak tolong' tu alasan je sebenarnya. Jangan lah slow sangat. Huhu.  




2. Reply setiap Whatsapp dari korang - Lepas je korang Whatsapp, dia akan cepat-cepat reply semula. Takyah cite lah siapa start Whatsapp dulu. Dah tentu-tentu dia yang mulakan. Nak 'mintak tolong' kan. Tapi, dah lah korang lambat reply, pastu macam takde effort je nak teruskan conversation. Dia pulak dengan bengongnya tertunggu-tunggu reply daripada korang. Tapi haprak. Last-last, conversation tu habis kat situ je. Haih.




3. Berborak rancak dengan orang lain depan korang - Kalau korang dan kawan korang ada kat tempat yang sama, percaya lah... dia akan lebih banyak berborak dengan kawan korang. Sebab utama nya adalah... dia segan nak berborak rancak dengan orang yang dia suka. Sedangkan kawan korang tu hanyalah KAWAN bagi dia. Mungkin jugak dia nak buat korang rasa jeles. Sebab dia pun rasa jeles bila nampak korang berborak dengan perempuan lain. Tapi, tak tau lah korang jeles ke tak. Ke tak heran pun.




4. Sokong minat korang - Perempuan, kalau dia dah suka, seboleh-bolehnya dia nak faham apa yang lelaki tu minat. Kalau minat lelaki tu tak kena dengan jiwa dia sekalipun, dia akan sokong. Mungkin dia suka benda lain, lelaki tu pulak suka benda lain. Tapi, takde lah sampai buat-buat minat sebab nak tarik hati korang. Itu namanya hipokrit. Mungkin korang boleh nampak beza perempuan yang sokong minat korang dengan perempuan yang buat-buat minat untuk menarik perhatian korang.




5. Lebih utamakan korang berbanding lelaki lain - Aku berani jamin, cuba korang dan sorang lagi lelaki lain tanya soalan kat dia, konfem dia akan jawab soalan korang dulu. Walaupun soalan korang takde lah penting sangat pun. Sebab apa dia utamakan korang? Sebab korang PENTING dalam hidup dia. That's it.




Tapi, seperti biasa... walaupun dah 5 tahun berlalu, perasaan makan hati tu dah sebati dengan diri. Sekarang ni, belum sampai tahap jauh hati lagi lah. Mungkin kalau dah sampai masanya, perasaan nak give up tu makin menebal.




Aku cuma berharap akan dapat jawapan yang pasti tak lama lagi. Dulu dah penat berharap dan menunggu. Selepas 5 tahun, barulah perasaan macam tu datang lagi.



 ***



***




For you


09 October 2015

Redha

Assalamualaikum & annyeong haseyo...

5 tahun lepas, aku bagi hint. Walaupun dia faham hint aku, tapi gayanya macam tak nak kat aku. Takpe, aku redha.

Masuk UKM, aku tak fikir dah pasal ni. Malas. Tetiba, masa second year, ada orang confess. Masa tu aku belum ready lagi. Sebab tengah malas nak fikir pasal ni lagi-lagi mengenangkan perjalanan ke graduasi masih panjang dan berliku. Ternyata salah aku bagi jawapan "kita kawan dulu", membuatkan orang tu terus anggap aku KAWAN je.

Sekarang, hanya berbaki setahun. Secara jujurnya, aku dah ready. Lebih-lebih lagi pabila ramai kawan sebaya dah masuk ke fasa kedua dalam hidup mereka. Sedangkan aku masih kat sini berperang dengan exam dan perasaan sendiri di kala tiada siapa yang tunjuk minat kat aku. Aku selalu tertanya-tanya, apakah yang mereka cari?

KECANTIKAN, KEBIJAKSANAAN atau KEBAIKAN?

Ternyata, aku tiada yang pertama. Sedangkan ramai golongan itu hanya memandang yang pertama.

Aku redha.




07 September 2015

OPEN TRIP TO KOREA by kurakuraygslow. Cepat cepat. Air Asia tengah promo ni.

Assalamualaikum & annyeong haseyo...
 
Hai Kpop fans & Korean Drama lovers! Tahukah anda Air Asia tengah buat promo murah murah ke Seoul pada masa ini? Dan tahukah anda flight ticket KL-Seoul return hanyalah dari RM600 seorang?



Jangan lepaskan peluang ini untuk merancang percutian anda ke Seoul! :)


***

Oleh kerana aku ingin ke Seoul lagi pada tahun depan *hihi*, jadi aku ada buat OPEN TRIP TO KOREA by kurakuraygslow untuk anda semua~




HARGA TERMASUK (harga dalam PER PAX):
Flight ticket pergi dan balik, guesthouse (private triple room), public transportation (train), meals dan entrance fees.

HARGA TIDAK TERMASUK:
Personal expenses for shopping.

MINIMUM JEMAAH TRIP: 3 orang

MAKSIMUM JEMAAH TRIP: 6 orang

Katakan geng korang ada 3 orang je, tapi korang nak dapatkan harga for 6 pax... boleh je campur dengan geng satu lagi yang juga ada 3 orang je :)

Kenapa tempahan dibuka sampai 13 September 2015 sahaja?
Sebab Air Asia buat promo sampai tarikh tu je. Hihi. Kalau promo tu dah habis, tak dapat lah harga RM600++ untuk flight ticket tersebut. Kenalah beli dengan harga biasa (dalam RM1,000++).

Kenapa ada deposit RM700?
Aku nak beli flight ticket bukan pakai air liur. Kena pakai duit. Hiks. Jadi, deposit tu untuk bayar flight ticket korang :)

Baki duit tu nak bayar bila?
Boleh bayar sikit-sikit ikut suka hati korang. Pastikan dah bayar penuh sebulan sebelum bertolak :)


***

Macam mana kalau saya takde RM700 sekarang ni. Tapi saya nak sangat ke Korea tahun depan :(


Jangan khuatir jangan risau! kurakuraygslow open trip ni sampai tahun depan! Yeay!


Kalau korang belum cukup duit, tapi teringin nak follow aku ke Korea... aku ada buat GROUND PACKAGE jugak~




Beza ALL-IN PACKAGE dengan GROUND PACKAGE adalah:
ALL-IN siap dengan flight ticket. GROUND pulak korang kena beli flight ticket sendiri :)
Bermaksud, pandai-pandai lah korang uruskan flight ticket masing-masing. Bila dah confirm nak pergi, boleh contact aku. Deposit hanyalah RM200 seorang. Baki nya boleh bayar sikit-sikit ikut suka hati. Pastikan sebulan sebelum bertolak dah buat full payment :)


***

Berikut merupakan tempat-tempat yang bakal dikunjungi dalam OPEN TRIP TO KOREA by kurakuraygslow~




***

Aku dah pernah ke Korea sebanyak dua kali. Inshaa Allah bakal menyusul kali ketiga. Hihi. Memandangkan aku hanyalah orang perseorangan, jangan lah harap trip aku ni nak selesa macam trip dengan travel agency ye. Sila lupakan segala kenikmatan bersandar dalam bas mahupun tidur kat hotel 4 bintang :P




Sape-sape yang nak follow trip aku, pastikan korang mempunyai kudrat yang superb okay! :)


***

Buat mereka yang berminat nak follow trip ni, boleh tinggalkan komen kat bawah. Kalau malu-malu kucing, boleh PM aku kat FB Kura Kura Ygslow atau pun FB Page Blog Kura-Kura. Annyeong~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...