20 August 2015

SNSD Fifth Korean Album - Party, Lion Heart, You Think

Assalamualaikum & annyeong haseyo...




Hello SONE! Dah lama SNSD tak buat Korean comeback kan. Laaa ni dia buat comeback sampai 3 lagu terus! :)

Mula-mula, SM Entertainment released teaser untuk 3 lagu tu pada 30 Jun 2015~




First of all, dia akan pre-release single Party dulu pada 7 Julai 2015. OMG excited gila uollllssss!!! Bagi aku, ketiga-tiga lagu tersebut macam sedap je untuk didengar. Dan excited jugak nak tengok blonde YoonA for the first time.




Then, SM released teaser untuk MV Party pulak pada 3 Julai 2015 :)




Wow MV dia nampak sangat cantik! Lagu dia pun catchy dan sesuai dengan konsep summer. Tak sabar nak tunggu 4 hari lagi untuk official MV. Hihi.

Seperti yang telah dijanjikan, pada 7 Julai 2015 official MV Party pun released~




Shooting untuk MV ni dilakukan sepenuhnya kat Koh Samui, Thailand. Nampak panas berdenting kan. Hehe. Secara jujurnya, aku sangat suka lagu ni. Tapi, aku tak berapa suka outfit SNSD dalam MV ni sebab seksi. Huhu. Dorang ada pakai bikini T_T

Para haters pun start bash SNSD, cakap dorang dah start seksi sebab tak sefemes dulu lagi. Hellllooo SNSD still femes okay. MV ni capai 4 juta views dalam masa sehari kot. Walaupun dorang pakai bikini, tapi tarian dia takde lah seksi sangat. Nampak enjoy dan happy, bersesuaian dengan tema summer. Hee. YoonA pun nampak gorgeous dengan blonde hair tu.

Aku paling suka comeback stage performance Party kat Show Music Core. Nice sangat! :)




Tak lama pun SNSD promote Party. Dalam 2 minggu lebih je pastu dorang nak fokus kat another 2 MVs. So, pada 14 Ogos 2015, SM Entertainment released teaser untuk MV Lion Heart pulak~




Lagu ni pun macam sedap didengar. Hehe. Konsep dia retro. Harap-harap outfit dorang cantik lah sebab selalunya konsep retro ni outfit dia pelik-pelik sikit. Huhu.




Keesokan harinya pulak, SM released teaser untuk lagu You Think~




Okeh kali ni kita akan tengok the usual concept of SNSD, synchronized dancing. Hehe. Can't wait!!!

***

Selepas 3 hari, tepat pukul 12 pm KST 18 Ogos 2015, official MV Lion Heart pun released! Serentak dengan released nya MV Lion Heart, album kelima SNSD pun released dengan 6 lagu di dalamnya termasuk lah Lion Heart dan Party.




Perkara menarik pasal MV ni, boleh pulak SONE perasan ejaan nama SNSD kat kepala singa tu salah. Haha. Tajam betul mata dorang. Macam mata bionik.


SM Entertainment, you better double check before release their MV -,-


Tapi, rambut YoonA dah tak blonde dah. Dah hitam balik. Huhu.




MV Lion Heart tak banyak sangat tunjuk dancing part. Dance practice Lion Heart ni membuktikan SNSD memang terbukti power dalam dancing. Tetap synchronized walaupun playful. Hihi.




***

Pada pukul 12 am KST 19 Ogos 2015 pulak, official MV You Think released! Serentak dengan itu, 6 lagu lain pun released dalam album yang sama :)




Tapi, YoonA tak banyak part dalam lagu ni. Huhu. Takpe lah. YoonA pun bukan main vocal. Dia visual je. Hihi.




SNSD akan start balik promotion untuk Lion Heart dan You Think pada 21 Ogos 2015. So, be prepared SONE XD

***

Bila dah buat Korean comeback, ofkos lah ada banyak variety show SNSD menanti para SONE di luar sana. Bukan setakat variety show, reality show pun ada tau.


Please stay updated with Channel Girls' Generation


Kalau nak tengok segala variety show mahupun reality show SNSD, jangan segan untuk klik link ini. Happy watching SONE :)


19 August 2015

Trip to Sabah : Day 3 - Kota Kinabalu (Pulau Manukan, Pantai Tanjung Aru) #r4308vacay

Assalamualaikum & annyeong haseyo...

Akhirnya kita telah tiba ke hari terakhir Trip to Sabah. Sekejap sangat trip nya. Rasa macam baru je pergi dah kena balik. Hihi.

Baiklah. Hari kedua dah berlalu pergi. Kita mulakan hari yang baru dengan senyuman :)

Hari ni kitorang plan nak ke pulau. Kalau dah sampai Sabah tapi tak pergi pulau macam tak kena je kan. Kalau diikutkan, pulau yang paling femes kat Sabah ofkoslah Pulau Sipadan dan Pulau Mabul. Tapi, kedua-dua pulau tu dekat dengan Tawau, jauh gila dari KK. So, kita lupakan hasrat untuk ke pulau-pulau berkenaan. Jom lah kita pergi ke pulau yang ada dalam kawasan Taman Tunku Abdul Rahman sebab memang dekat sangat dengan KK.

Sebelum bertolak, mestilah kena breakfast dulu. Guesthouse ada sediakan breakfast untuk 2 orang sebab kitorang ambik double room je kan. So, Kak Cik dan Fat yang turun breakfast. Aku dengan Akmal makan maggi je kat bilik. Nasib baik guesthouse ada sediakan instant coffee. Kak Cik dan Fat siap tapau roti untuk buat bekal ke pulau nanti. Hehe lebiuolllssss lah Kak Cik and Fat. Muah xoxo!

Selepas breakfast, kitorang terus packing barang sebab nak check-out terus. Mana sempat nak balik guesthouse sebelum pukul 12 tengah hari. Jadi, ayuh kita check-out!


Masing-masing dah ready nak rendam kaki kat pulau. Takde nya kitorang nak snorkeling. Malas. Hehe.


Jeti untuk ke pulau terletak kat Jesselton Point~




Sampai-sampai je kat situ, kita cari parking dulu. Parking fee sejam RM1. Pastu, kitorang terus masuk tempat yang ada jual tiket ke pulau. Ada banyak kaunter kat situ. Kalau korang banyak masa boleh lah survey dulu setiap kaunter. Cari yang paling murah.

Oleh kerana kitorang kesuntukan waktu, masa tu dah pukul 10 pagi... malas lah nak buang masa lama-lama untuk survey harga tiket semata-mata, jadi kami terus buat keputusan untuk beli tiket kat kaunter 9. Dia offer rate RM26.80 per person untuk ke satu pulau. Bot akan berlepas pukul 10.15 pagi.

Ada banyak pulau yang korang boleh pilih antaranya Pulau Sapi, Pulau Gaya, Pulau Mamutik, Pulau Manukan dan Pulau Sulug. Kalau nak pergi banyak pulau boleh saja. Makin banyak pulau, makin mahal.


Kitorang pilih Pulau Manukan sebab menurut Kak Cik, pulau ni besar. Sesuai kalau nak sightseeing. Boleh pilih sendiri nak balik pukul berapa. Kitorang pilih pukul 2 petang.


Selesai urusan pembayaran, kitorang terus pergi ke jeti untuk tunggu driver boat.








Apalah yang kitorang buat panas-panas terik nak ke pulau -,-


Tadi orang tu cakap pukul 10.15 bot nak jalan. Ni bayang bot pun tak nampak.


Sempat lah kitorang berselfie dulu. Huhu.


Dalam pukul 10.30 baru lah driver boat sampai. Kitorang berempat terus naik. Masa tu ada 3 orang lain menjadikan jumlah penumpang bot 7 orang. Dua orang tu foreigner, sorang lagi Malaysian. Gayanya macam tour guide foreigner tu. Dari awal bot bergerak sampai laaa ni dia duk ajak Kak Cik dan Fat bersembang. Kak Cik dan Fat pulak rajin melayan, memang tak berhenti bercakap lah uncle tu. Haha.


Hai uncle! Pebenda lah yang dia jemah kan dengan Kak Cik dan Fat tu.


 Ittew duk sibuk ambik gambar je. Tak layan pun uncle tu. Hihi.


Dan ittew jugak sibuk melayan perasaan :P


 Katanya perjalanan nak ke Pulau Manukan mengambil masa 15 minit dari jeti


 Damainya tengok air laut :)




 Dua orang foreigner bersama uncle tu nak pergi ke Pulau Sapi




Kak Cik cakap ramai suka snorkeling kat Pulau Sapi. Pulau nya kecik je. Nampak sesak pulak.


Bye bye Pulau Sapi! Dan bye-bye jugak uncle tadi. Haha!


Hmmm nampaknya hanya tinggal kami berempat atas bot. Mula lah masing-masing keluar perangai sebenar. Tadi duk control ayu je depan uncle. Hiks!


 Driver boat volunteer nak ambik kan gambar kitorang. Thank you you...


Eh Fat ni. Tadi beramah mesra dengan uncle. Laaa ni dengan driver boat pulak. Achok nak campak mana? Hahaha :P


Fat try-test bawak bot pulakkkk. Dah beramah mesra dengan driver boat, boat pun dia nak jugak. Kiki. Kitorang semua takde insurans nyawa lagi tau. Kalau accident kat laut tu naya je -,-


Yeay dah nampak bayang Pulau Manukan!


Alhamdulillah kami selamat sampai kat jeti pulau. Nasib takde pape yang buruk berlaku sepanjang Fat mengendalikan bot tadi. Hehe.


Subhanallah jernihnya air! Banyak ikang!


Kat sini kurang sikit orang snorkeling berbanding dengan Pulau Sapi


Sebelum masuk pulau, kena bayar conservation fee RM3 seorang. So, bila dicampurkan dengan rate RM26.80 ke satu pulau tadi jadilah jumlahnya RM29.80.








Peta Pulau Manukan


Model-model Manukan. Ahaks! :P


Cantiknya!!!!


Merenung jauh kau di sana :P




 Kita pilih tempat takde orang untuk bercengkerama di bawah bulan purnama sinaran mentari


Konon sweet lettew :P


 Cuaca tengah terik. Better berteduh di bawah pokok.


 Oh jodoh ku. Di manakah dikau? :P


Dah habis melayan perasaan, kitorang sambung merayap ke tempat lain


Boleh tahan besar Pulau Manukan tu. Ada banyak chalet kat sekitar. Kalau rasa duit banyak boleh lah menginap kat situ. Konfem mahal. Selain daripada tu, ada jugak yang buat wedding kat situ tau. Feeling-feeling back to nature sikit.


 Kitorang terjumpa private villa. Tapi no entry!


 Bestnya view dia nampak laut!


Mesti mahal kan. Huhu. Sape lah yang kaya nak sponsor aku menginap kat villa ni. Hiks!


Rasa macam dah habis satu pulau kitorang pusing. Kini, mari lah kita merendamkan kaki!


Mula-mula kitorang rendam kaki sikit je


 Bila Fat betul-betul masuk dalam air, kitorang pun mengikut. Fat ni boleh tahan jugak pengaruh dia. Haha.


Bila dah pukul 1.45 petang, kitorang pun naik ke atas semula. Kena ke jeti sebab nak balik dah. Cuaca sangat panas, jalan sekejap je seluar dah kering.


Adios Pulau Manukan! Semoga ketemu lagi bah.


 Masa balik ni pun kitorang berempat je. Fat pun start tunjuk perangai sebenar semula walaupun driver boat nya lain. Hihi.


Pastu bot berhenti kat Pulau Mamutik untuk ambil penumpang lain


Dah ada penumpang lain ni kena control ayu sikit lah. Kiki.








 Akhirnya, kami selamat tiba kat Jesselton Point semula


Mula-mula, kita pergi ke tempat parking dulu untuk ambik kereta semula. Kitorang parking lebih 4 jam so dikenakan bayaran RM5. Kemudian, kitorang pergi ke mall terdekat iaitu Suria Sabah untuk tukar pakaian, solat dan lunch.



Selesai solat, marilah kita lunch kat KFC. Sepanjang kat Sabah ni memang muka KFC jelah kitorang. Hehe. Aku ambik set yang RM13.10. Settle semua, jom lah kita ke destinasi terakhir dalam trip ini iaitu Pantai Tanjung Aru. Parking fee kat Suria Sabah RM3.




Sebelum meneruskan perjalanan, kitorang isi minyak kereta kejap. Minyak dah nak habis. Kang kalau kereta tersadai kat tengah jalan sape nak tolong. Isi 5 liter je (RM10.75) sebab pukul 7 petang nanti nak pulangkan kereta dah. 

Akhirnya, kami tiba kat Pantai Tanjung Aru. Nak parking kereta kat sini pun dikenakan bayaran. RM1.50 sekali masuk.


Dah nak senja :)


Kitorang tak buat apa pun kat sini. Saja jalan-jalan menghabiskan masa sebelum ke airport.


 Will miss this trip so much :')


 This mark the beginning, not the end




***

 Dah pukul 6 lebih. Jom lah menuju ke KKIA.


Sampai kat KKIA belum pukul 7 petang pun. Kitorang mintak Fat terus call Achok untuk pulangkan kereta. Lagi awal pulang kereta lagi bagus sebab boarding time pukul 7.30. Nak solat lagi kan. Tapi Achok bagitau dia nak buka puasa dulu. Pehhhh terus saham Achok naik. Puasa enam tu. Ehem! Baiklah, kami restui hubungan Fat dengan Achok. Haha tetiba :P

Selepas pulangkan kereta, Fat say goodbye to Achok, kami pun terus menuju ke surau. Pastu, cepat-cepat pergi ke imigresen seterusnya masuk ke departure gate. Kitorang bertiga akan balik ke KLIA2 manakala Fat akan balik ke Kuching sebab dia belajar kat UNIMAS. Flight Fat lambat sejam dari kitorang. So, kita say goodbye kat Fat dalam surau je.

Punya lah susah-payah kitorang kelam-kabut masuk ke departure gate, sekali ada pengumuman mengatakan flight ke KLIA2 delay 20 minit menjadikan pukul 8.30 malam barulah flight berlepas. Hek eleh buat penat je terkejar-kejar. Kitorang dah macam gelandangan dah kat situ. Selamba je bersila atas lantai. Hihi.

Alhamdulillah, dekat pukul 8.30 malam flight pun tiba. Dalam pukul 11 lebih barulah mendarat kat KLIA2. Aku dan Akmal ambik ERL untuk balik ke Putrajaya Sentral manakala Kak Cik balik ke Bandar Tasik Selatan. Okeh sampai sini saja trip #r4308vacay ke Sabah. Harap-harap adalah lagi trip lain yang menyusul. Inshaa Allah. Hehe :)

***

Jumlah perbelanjaan aku dalam trip ni adalah~

1. Flight KLIA2 - KKIA return = RM180

2. Accommodation
* J. Residence = RM99 / 4 =  RM24.75
* Borneo Swiss Guesthouse = RM115 / 4 = RM28.75
* Total = RM53.50

3. Transportation
* Kereta sewa = RM210 / 4 = RM52.50
* Minyak kereta 25 liter = RM53.75 / 4 = RM13.45
* Total =  RM65.95

4. Parking fees 
* Jesselton Point = RM5
* Suria Sabah = RM3
* Pantai Tanjung Aru = RM1.50
* Total = RM9.50 / 4 = RM2.40

5. Entrance fees
* Rumah Terbalik = RM10.60
* Desa Dairy Farm = RM5 
* Kundasang War Memorial = RM2
* Kinabalu Park = RM3
* Pulau Manukan = RM29.80
* Total =  RM50.40

6. Makan
* Roti dan air mineral Day 1 = RM3.55
* KFC Day 1 = RM9.25
* Aiskrim = RM2.25
* Dinner @ Restoran Hidayah Day 1 = RM9 
* Breakfast @ Restoran Intan Day 2 = RM6.50 
* Dinner @ Dataran Todak Day 2 = RM21.50
* Breakfast maggi Day 3 = RM2
* KFC Day 3 = RM13.10
* Total = RM67.15

7. Shopping
* Keychain = RM3.60
* Pen = RM8
* Fridge magnet = RM5
* Rantai = RM6
* Total = RM22.60


TOTAL GROUND BUDGET = Accommodation + Transportation + Parking fees + Entrance fees + Makan = RM239.40

TOTAL SEMUA = Ground budget + Flight + Shopping = RM442.00


Kiranya aku habis RM442 lah untuk trip ni. Okay pasni ikat perut. HAHA! :P


***

p/s : Bila dah sampai KKIA baru Kak Cik sedar dia terlupa nak pergi ke satu lagi destinasi iaitu Atkinson Clock Tower yang merupakan menara jam lama yang ada kat KK. Takpe lah Kak Cik. Meh kurakuraygslow edit letak kita semua kat Atkinson Clock Tower tu. Keke :P




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...