09 January 2015

Journey to Korea - Day 6 (Annyeong Korea!)

Assalamualaikum & annyeong haseyo...

Jumaat - 31 Januari 2014

Hari ni merupakan Chinese New Year kat Korea. juga kat Malaysia. dan kini, tibalah masanya untuk aku ucapkan selamat tinggal kat Korea =(







Flight balik ke Malaysia pukul 11 pagi, jadi seawal 6.00 pagi kitorang dah check-out hotel. sebelum pergi ke Incheon International Airport, kitorang singgah kat satu mall yang aku tak tau namanya untuk solat Subuh dan breakfast.

Kat restoran tu ada bilik rehat lelaki dan perempuan. jadi, kitorang jadikan bilik tu surau sekejap. lepas solat, terus pergi makan.




Kata Sophie kitorang akan makan Japanese food untuk breakfast. nampak macam udon. rasa pun macam udon *mee tenggelam kat bawah... hee*



Lepas makan, jalan-jalan sekejap kat mall tu untuk last minute shopping. barang-barang belian kitorang semua dia terus letak dalam kotak untuk masuk kargo. sebab masing-masing dah kemas luggage kan. mestilah malas nak punggah semula.

Habis je shopping, kini tibalah masanya untuk bertolak ke airport. annyeong Seoul =(



Sayu je bila tengok boarding pass ni >.<



Lagi sayu bila tengok kapal terbang. huhu. *padahal naik MAS, tapi saja je nak ambik gambar Korean Air... hee*



Lepas 6 jam dalam flight, aku dah mula nampak hijau-hijau kat bawah. huwaaaaa nampak pokok sawit. maksudnya dah sampai Malaysia -,-

Sampai KLIA, ambik luggage, naik kereta, balik rumah dan teruskan hidup sebagai rakyat Malaysia seperti biasa. haha! *ingatkan dapat lah pakwe Korea sorang. tapi tak dapat pulak =P*


***


So, buat korang yang teringin nak pergi Korea waktu winter, aku nasihatkan prepare lah baju sejuk sehelai. kalau korang tak pernah pergi luar negara *macam aku*, dan tak pernah ada baju sejuk, aku sarankan korang beli je baju sejuk yang berpatutan harga dia.

Faham... baju sejuk semua mahal. budget constraint kan. so aku beli baju sejuk kat Uniqlo je. harga dalam RM100++. tak ingat dah harga sebenar. hehe =D



Ni lah baju sejuk tu. memang tak stailo sangat, asalkan aku tak mati kesejukan sudah =)



Aku dan adik perempuan aku memang suka beli baju yang sama design. kaler je lain. hee~



Dah sampai Korea, barulah cari lagi sehelai baju sejuk. harga baju sejuk kat Korea lebih murah dari kat Malaysia tau. trench coat macam ni mau sampai RM400 kat Malaysia. tapi aku beli RM210 je kat Korea =)



Sekali lagi, kitorang memang suka baju design sama. hee~



***

Dah habis part baju sejuk, laa ni aku nak habaq mai sikit pengalaman sebagai pelancong yang ikut travel agency. secara jujurnya, aku rasa buat orang-orang muda yang gagah perkasa, better pergi sendiri kot. 

Kalau pergi sendiri lagi best sebab korang memang akan pergi tempat yang korang suka. cuma kena plan awal-awal lah. dan kena bawak bekalan makanan banyak-banyak dari Malaysia sebab makanan halal kat Itaewon mahal. dan transport semua memang kena naik train. sebab tu lah perlukan tenaga yang kuat. train station kat Korea semuanya bertangga-tangga Batu Caves sangat >.<

Tapi, kalau korang pergi ikut tour package, takyah risau pasal transport sebab konfem akan naik bas. tak perlu plan tempat awal-awal pun. dan tak perlu susah-payah cuba tanya arah kat orang Korea yang rata-ratanya tak pandai English. tour guide korang kan ada. lagi satu, part makan, memang langsung takyah risau =)

Pape pun, setiap keputusan tu ada baik buruknya yang tersendiri. tak kisah lah korang nak pergi sendiri ke, nak ikut tour package ke... asalkan korang enjoy melancong. lagi-lagi buat orang yang jarang melancong macam aku. hehe =D



Souvenir dari travel agency =)



Asyik cerita pasal tempat shopping je kan sebelum ni. tapi takde pun share aku beli apa bawak balik Malaysia. keke. so, meh lah aku share sikit apa yang aku beli kat Korea~




Ni kawan aku yang order. semuanya EXO merchandise. ada yang beli kat Dongdaemun, dan ada yang beli kat Myeongdong~

Calendar - 8,000 KRW (RM24)
Mouse Pad - 3,000 KRW (RM9)
Post Card Set - 8,000 KRW (RM24)
Keychain - 8,000 KRW (RM24)
Sticky Note - 2,000 KRW (RM6)



Aku beli kasut ni kat Myeongdong. harga dia 9,000 KRW (RM27)



Stokin YoonA beli kat Dongdaemun... 2,000 KRW (RM6), 
stokin Baek Hyun beli kat Myeongdong... 1,500 KRW (RM4.50)



EXO merchandise untuk diri sendiri. beli kat Dongdaemun dan Myeongdong~

EXO Diary - 12,000 KRW (RM36)
Post Card Set - 8,000 KRW (RM24)
Sticky Note - 2,000 KRW (RM6)



Disebabkan beli banyak barang kat Myeongdong, ahjussi tu bagi poster EXO free =D



Buat yang tertanya-tanya sticky note tu macam mana dalamnya, macam ni lah~



Siap beli album EXO - Growl lagi kat Myeongdong. hehe. harga dia 20,000 KRW (RM60)



Dapat poster free lagi =D



Selain daripada barang-barang kat atas ni, aku ada jugak beli t-shirt, keychain, pen dan apa entah lagi dah tak ingat. hehe. kebanyakannya nak buat souvenir. beli kat Dongdaemun. boleh dikatakan jumlah aku shopping lebih kurang 160,000 KRW (RM480).

Tak banyak pun aku shopping sebab tujuan utama pergi Korea nak melancong. maklumlah... impian sejak sekolah menengah. hehe =D

Okay uollllsssss. sampai sini jelah cerita Travelogue Korea 2014 (Winter) aku. insyaAllah kalau ada rezeki nak pergi lagi. hihi. tapi kali ni nak pergi backpacker style =D






Last but not least~




Boleh??? bhahahahaha =P


08 January 2015

Journey to Korea - Day 5 (Myeongdong)

Assalamualaikum & annyeong haseyo...

Khamis - 30 Januari 2014

Kitorang sampai Myeongdong dari Gwanghwamun Square dalam pukul 5 petang. dah senja dah tu. memandangkan ni tempat shopping, jadi semua orang boleh jalan sendiri. kitorang cuma akan berkumpul semula pukul 8 malam.

Aku memang excited sangat kat Myeongdong sebab ni lah tempat shopping paling heaven kat Korea. banyak outlet yang menawarkan harga barang yang berpatutan ada kat sini. berbeza sangat dengan Dongdaemun yang kebanyakannya jual barang branded je.



Myeongdong~ banyak outlet kat kiri-kanan jalan. ada jugak orang yang menjaja kat tepi jalan je




View Myeongdong waktu malam



Myeongdong sentiasa ramai orang. dan jugak banyak simpang. kalau yang jenis kaki sesat *macam aku tu*, korang kena ingat lah simpang mana korang masuk



Cakap je nak beli apa. boleh kata semuanya ada kat Myeongdong. dah lah banyak lagu SNSD dan EXO sepanjang jalan =)



Jumpa kedai Nature Republic sebesar alam. terus ambik gambar EXO. hee~



Tae Yeon pun ada. masuk kedai ni sebab nak usha je. beta kan tak pakai mekap. hihi



Takde ke sape-sape nak belikan aku EXO standee ni? keke =P



Terjumpa Luhan, Baek Hyun dan Kai. haruslah bergambar dulu. senyum sikit pakwe-pakwe ku sekalian. ahaks! =P



Dah habis membeli-belah. kini tiba lah masanya untuk berkumpul semula. aku banyak beli Kpop merchandise je. hehe =D



Niatnya nak pergi Namdaemun sekali. Namdaemun merupakan tempat shopping macam Myeongdong jugak. tapi lebih murah barang-barang dia. malangnya, Namdaemun tutup lah pulak sebab esok Chinese New Year =(

So, balik dari Myeongdong, kitorang singgah Restoran Mentari dulu untuk dinner. perut pun dah berkeroncong irama Growl ni. lepas dinner, terus balik hotel semula. nak menghabiskan malam terakhir kat Mate Hotel. huhu =(

Tak sangka esok dah nak balik Malaysia semula. tak dapat terima kenyataan. huwaaaaaa~


06 January 2015

Journey to Korea - Day 5 (Cheonggyecheon Stream & Gwanghwamun Square)

Assalamualaikum & annyeong haseyo...

Khamis - 30 Januari 2014

Dari Namsan Tower, kita pergi pula ke Cheonggyecheon Stream =)

Stream ni ada sejarahnya yang tersendiri. dulu dia kotor dan tak terurus pun. lepas tu, kerajaan Korea baik pulih... seterusnya jadi stream yang sangat cantik dan femes sebagai tempat tumpuan pelancong. stream ni sangat panjang. bersambung ke Han River. lalu lah semua bangunan-bangunan femes lain kat Korea ni.



Cheonggyecheon Stream =)



Kalau korang pergi melawat stream ni waktu malam lagi cantik sebab banyak lampu. tapi, kena prepare bawak baju sejuk awal-awal lah sebab sejuk dia memang tak boleh blah. aku pergi waktu siang pun dah menggigil yang amat kat tepi stream tu -,-



Boleh nampak view bandar Seoul =D






Waterfall =D






Ada 'wishing well'. ramai lah orang yang campak syiling kat dalam tu. Sophie cakap, kalau dah takde duit untuk shopping, boleh masuk dalam air, kutip semua syiling tu. asalkan tak tertangkap dengan guard sudah lah. keke =P



Banyaknya syiling O.o



Macam yang aku cakap awal-awal tadi, Cheonggyecheon Stream ni sangat panjang. tapi takdelah aku pergi berjalan sampai ke hujung pun. jalan sikit je pastu patah balik. sejukkkkk tak tahan.

So, dari Cheonggyecheon Stream, kitorang berjalan kaki pulak ke Gwanghwamun Square. dekat je dua tempat ni. Gwanghwamun Square merupakan pusat bandar Seoul. juga merupakan tempat shooting episod akhir drama 'Iris'. aku dah berjaya membuatkan Rifqah jeles sebab dah pernah pergi tempat Lee Byung-Hun berlakon. *walaupun aku tak minat pun Lee Byung-Hun... keke*



Gwanghwamun Square =D



Minta maaf. tempat ni bukan mall. sepanjang jalan raya ni dipanggil Gwanghwamun =)






Dari jauh dah nampak kelibat tugu Admiral Yi Sun-Sin



Admiral Yi Sun-Sin. kalau tak silap, dia ni berjasa masa perang Korea-Jepun



Belakang tugu Admiral Yi Sun-Sin, ada tugu King Sejong. dia ni pengasas tulisan Korea (Hangul)



Buat peminat Running Man, ingat tak dorang ada shooting kat sini untuk Episod 86



Running Man main boling kat depan tugu King Sejong



Selain tu, EXO pun pernah shooting kat sini untuk EXO Showtime Episod 4. tempat dorang berkumpul sebelum pergi Namsan Tower =D



Family aku pun tak ketinggalan untuk bergambar depan tugu King Sejong =D



Tanda dah pergi Gwanghwamun Square. hee~



Kat sini ada muzium King Sejong. free je kalau nak masuk. untuk sape-sape yang teringin nak mengenali sejarah Korea boleh lah kot. hehehe.

Dah habis jalan-jalan kat sekitar Gwanghwamun Square, kitorang naik bas semula untuk pergi ke Myeongdong pulak. tak sah kalau pergi Korea tapi tak pergi Myeongdong tau. ni lah tempat shopping paling femes kat Korea =D

To be continued~


04 January 2015

Journey to Korea - Day 5 (Namsan Tower)

Assalamualaikum & annyeong haseyo...

Khamis - 30 Januari 2014

Akhirnya sampai juga kami ke Namsan Tower dari Itaewon! nama baru dia ialah N Seoul Tower. tapi biasanya orang tetap panggil Namsan Tower =D







Aku memang teringin sangat nak pergi Namsan Tower sebab kat tempat ni ada love padlocks. hihi. selalunya lovers yang datang sini akan tulis wish kat padlock sama-sama, then dorang kunci padlock tu dan buang kunci dia jauh-jauh. konon cinta dorang akan berkekalan selama-lamanya lah. ala-ala kau kunci cintaku dalam hatimu di Namsan Tower lah kiranya. lulz~

Memandangkan Namsan Tower terletak kat atas bukit, ada dua pilihan untuk naik ke sini kalau korang travel sendiri.

Pilihan pertama, jalan kaki. yup jalan kaki mendaki bukit. entah tercabut kat mana lah kaki korang tu nanti. haha. aku tengok rileks je ajumma Korea daki bukit.

Bagi sesiapa yang tak suka mendaki, korang boleh naik cable car. tapi kena bayar lah. aku kan ikut travel agency. so, aku naik bas sampai ke atas. hehe =D



EXO pun ada pergi Namsan Tower dalam EXO Showtime Episod 4. sebab tu lah aku nak sangat pergi sini. hihi. mana tau terjumpa padlock EXO =D



Bas berhenti kat satu tempat. nak ke Namsan Tower tetap kena jalan kaki dalam 300 meter lagi



Mendaki bukit. tapi tak terasa penat pun sebab cuaca sejuk dan view sangat cantik =)






Mak aku dah kepenatan. jadi aku dan adik perempuan aku terpaksa mengheret mak ke atas. kekeke =P
(perasan tak trench coat baru tu? hewhew)



Yezza dah sampai ke Namsan Tower! =D
Kalau nak pergi menara tinjau, kena beli tiket. tapi aku malas nak pergi menara tinjau tu. perasan tak kat atas tu ada banyak padlocks? xD



Love benches and padlocks =D
Berdepan je dengan kaunter tiket. bench tu memang bengkok kat tengah supaya lovers akan sentiasa rapat to each other. gitewwww =P



Banyak love padlocks =D



Hiks~



Waiting for my another half~



Dah puas bergambar kat bawah, kita naik ke atas pulak. ni lah tempat yang boleh nampak dari kaunter tiket tadi =)






Full of love padlocks~



View dari Namsan Tower =D



Love bench ni sangat menarik perhatian aku =)



Sebab EXO ada bergambar kat sini. ngee~






Ni semua peminat yang conteng atas love bench tu



Kat sini lah tempat EXO pasang padlock dorang



Puas cari tapi tak jumpa pun -,-



Kat sini pun orang ada gantung padlocks






Saranghaeyo =D



Dah puas kagum dengan semua love padlocks yang ada, kini tibalah masanya untuk turun ke bawah semula. aku langsung takde pasang padlock pun sebab takde bawak padlock dari Malaysia. nak beli kat Namsan Tower ni mahal kot. pastu nanti tinggal kat sini. sayang. hee~



View masa nak jalan balik









Dah lah Namsan Tower ni tempat lovers. saja je nak buat orang jeles mak ayah ni. keke =P



"Disebabkan kita takde lovers, meh lah kita bergambar sweet sama-sama", kata adikku



Guess what I've found on the way back >.<



Aku tengok ramai orang vandalisme kat sini. aku pun join sekaki. tapi takde bawak marker pen. so, try lah conteng guna ballpen. baru sekerat jalan menulis, dakwat pen beku sebab sejuk sangat -,-



Bila dah sampai bus stop, naik bas semula untuk menuju ke Cheonggyecheon Stream dan Gwanghwamun Square. annyeong Namsan Tower! semoga kita bertemu lagi lain kali. kononnya simpan impian nak pergi sini dengan husband. nak pasang padlock sama-sama. bolehhh??? keke =P


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...