18 December 2011

Segmen belajar tulisan korea 5 - Nama-nama kumpulan Kpop

Assalamualaikum & annyeong haseyo...

Korean lovers sume! dah berkurun kita tak berjumpa kat segmen ni kan. aku pun hampir terlupa kewujudan entri 'Belajar Tulisan Korea' ni dalam blog sendiri. ahaks!

Memandangkan ada banyak search keywords yang sampai ke blog aku ni adalah untuk mencari nama-nama kumpulan Kpop dalam tulisan Korea, walaupun entri macam tu belum wujud lagi dalam blog aku, jadi dengan ini, aku secara sukarelanya ingin membuat entri yang dicari-cari oleh para Korean lovers tersebut. walhal, boleh je cari kat Wikipedia. hakhakhak =P

***

Sebelum kita mula, untuk kefahaman yang lebih jelas, seelok-eloknya korang rujuklah jugak entri Segmen Belajar Tulisan Korea 1 sekali dengan entri ini ok.

Baiklah, mari kita mulakan kelas ye murid-murid~

***

First of all, mestilah cara nak tulis nama kumpulan yang dianggotai 9 gorgeous girls, SNSD! =D


So Nyeo Shi Dae / SNSD / Girls' Generation


소    녀    시    대
So  Nyeo  Si  Dae
(So Nyo Shi De)


*  Aku akan sertakan 4 ejaan untuk setiap kumpulan :

Pertama - Stage Name dorang

Kedua - Ejaan nama kumpulan dorang dalam tulisan Korea

Ketiga - Ejaan sebenar nama kumpulan dorang dalam tulisan rumi

Keempat - Cara sebutan nama kumpulan dorang

Kenapa ada ejaan keempat? yes! sebab cara sebutan Bahasa Korea ni pelik sikit. even ejaan dia adalah 'eo', tapi kita perlu sebut 'o' sahaja. kalau 'ae' pulak, cuma sebut 'e'. bila 'eu', yang berbunyi cuma 'u'. itulah rasionalnya aku sertakan ejaan keempat. jelas tak?

Kalau nak lebih faham, sila rujuk nama SNSD kat atas ok =)

***

Super Junior


슈   퍼   주   니   어
Syu  Peo  Ju  Ni  Eo
(Syu Po Ju Ni O)


Dong Bang Shin Ki / DBSK / TVXQ


동       방       신   기
Dong  Bang  Sin  Ki
(Dong Bang Shin Ki)


Wonder Girls


원     더      걸     스
Won  Deo  Geol  Seu
(Won Do Gol Su)


CN Blue


씨  엔  블   루
Ssi  En Beul Lu
(Shi En Bul Lu)


Kara


카   라
Ka  Ra
(Kara)


Shinee


샤  이  니
Sya  I  Ni
(Sya I Ni)


FT Island


에  프   아 일  란  드
E  Feu  Ti  A  Il  Lan  Deu
(E Fu Ti A Il Lan Du)


Big Bang


빅      뱅
Big  Baeng
(Big Beng)


2NE1


 투  애   니   원
Tu  Ae  Ni  Won
(Tu E Ni Won)


Shinhwa


신  화
Sin  Hwa
(Shin Hwa)


SS501


더  블  에  스  오  공  일
Deo  Beul  E  Seu  O  Gong  Il
(Do Bul E Su O Gong Il / Double-S-Five-Oh-One)


T-Ara


  아  라
Ti  A  Ra
(Ti A Ra)


4Minute


포   미   닛
Fo  Mi  Nis
(Fo Mi Nit)


IU


아 이 유
A   I   Yu
(A I Yu)


Secret


시   크   릿
Si  Keu  Ris
(Shi Ku Rit)


U-Kiss


유   키   스
Yu  Ki  Seu
(Yu Ki Su)


Beast


비   스  
Bi  Seu  Teu
(Bi Su Tu)


Sistar


씨   스    타
Ssi  Seu  Ta
(Shi Su Ta)


After School


애    프    터    스    쿨
Ae  Feu  Teo  Seu  Kul
(E Fu To Su Kul)


Miss A


미   쓰   에 이
Mi  Ssu  E  I
(Mi Ss E I)


A Pink


에  이    핑   크
E   I   Ping  Keu
(E I Ping Ku)


2PM


투  피  엠
Tu   Pi   Em
(Tu Pi Em)


2AM


투  에  이  엠
Tu  E  I  Em
(Tu E I Em)


MBLAQ


엠  블  랙
Em  Beul  Laek
(Em Bul Lek)


B.A.P


비  에  이  피
Bi  E  I  Pi
(Bi E I Pi)


Infinite


인  피  니  트
In  Fi  Ni  Teu
(In Fi Ni Tu)


Teen Top


틴  탑
Tin  Tap
(Tin Tap)


B1A4


비  원  에  이  포
Bi  Won  E  I  Fo
(Bi Won E I Fo)


EXO


엑  소
Ek  So
(Ek So)


Boyfriend


보  이  프  렌  드
Bo  I  Feu  Ren  Deu
(Bo I Fu Ren Du)


f(x)


에  프  에  스
E  Feu  Ek  Seu
(E Fu Ek Su)


Girl's Day


걸  스  데  이
Geol  Seu  De  I
(Gol Su De I)


Rainbow


레  인  보  우
Re  In  Bo  Wu
(Re In Bo Wu)


ZE:A / Child of Empire


제  국  의  아  이  들
Je  Guk  Eui  A  I  Deul
(Je Guk Ee A I Dul)


BTOB


비  투  비
Bi  Tu  Bi
(Bi Tu Bi)


Juniel


주  니  엘
Ju  Ni  El
(Juniel)


Ailee


에  일  리
E  Il  Li
(E Il Li)


***

Ejaan nama kumpulan JYJ takde dalam tulisan Korea. cuma ada dalam rumi je. sebab kumpulan dorang ditubuhkan untuk pasaran Jepun~

JYJ (Jae Joong / Yoo Chun / Jun Su)


***

Ok. aku rasa cukup lah setakat tu je. aku cuma senaraikan kumpulan-kumpulan yang agak femes je. yang so-so tu, aku malas nak tulis. kang korang tak kenal pulak. lepas ni, kalau nak belajar tulisan Korea lagi, rajin-rajin lah jenguk blog ni. takyah jenguk Wikipedia pun takpe. Wikipedia kan tak best dan boring. HAHA! =D

'please click here for Kpop Groups' Official Fan Clubs & Colour'

Annyeong~

6 comments:

Crow Si GaGak HitaM said...

Kamsahamida~
deabak tutorial kikiki

ni je la bahase korea yg aku senang tangkap yg lain cam DUCK!

p/s: this DUCK is not synonym to F**K just so you know it just an expression nothing more or less...

Duck can be an express in many form such as "cool" , "mad" , or anything which suit your situation...

Example for cool: Duck~~
Example for mad : DUCK!!!
you can use this word in any occasion as you see fit

BUT REMEMBER never to replace it with the word "AWESOME" because it already mention on the book called "the bro code" that if you do replace it, it is a symbol of disrespect to all the bro out there...

sorry if i type in too much but i find your blog kinda of interesting to stalk *grind*
hahahahha sorry if i have spooked you, it`s only a joke...

kurakuraygslow said...

Wow! Panjangnya komen. Haha. Anyway,thanks!

khairulhafizi said...

berbulu je aku tgk mamat2 Shi En Bul Lu ni! Wahaha!

kurakuraygslow said...

Khairulhafizi : Haha. Sengal ko!

Anonymous said...

alahai sedihnyew..xde kump. TOUCH kew.T^T

kurakuraygslow said...

Sebelum ni tak pernah kenal kumpulan TOUCH. Sebab tu takde. Sorry >.<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...