10 February 2012

All About Kpop Groups' Fan Clubs

Assalamualaikum & annyeong haseyo...

Hello Kpop fans sekalian! beberapa hari lepas, ada someone request kat aku, mintak buatkan entri pasal kelab peminat (fan club) kumpulan Kpop. kiranya dia buat segmen 'Tell Me Your Wish' kat aku lah ni. haha. so, skang ni, permintaan anda telah ditunaikan. 

Akan tetapi, aku tak pasti sangat pasal fan club group lain. aku cuma agak pasti pasal fan club SNSD je iaitu SONE. aku buat entri ni pun hasil kajian terperinci mengenai fan club Kpop group ni sume. so, kalau ada silap kat mana-mana, harap para readers boleh betulkan ok. for now, check this out~

***

1.  So Nyeo Shi Dae / SNSD / Girls' Generation


 

Fan Club  :   S♥NE

Kalau dalam tulisan Korea, SONE dieja macam ni - 소원 (So-Weon / So-Won) yang bermaksud 'wish'. kalau dalam English bunyinya So-One, yang bermaksud SNSD + fans = One. nama SNSD kan bermula dengan 'So'. kiranya 'So' tu merujuk kepada SNSD. dan kepada sape-sape yang masih tak faham, dalam bahasa mudahnya, So-One tu bermaksud SNSD dan fans akan tetap menjadi satu (one). got it?



Official Colour  :   Pastel Rose

Kalau korang nak tau, setiap kali Kpop group ni buat konsert, fans dorang mesti akan pegang lighstick ikut warna rasmi Kpop group feveret masing-masing. so, SONE akan pegang lightstick kaler pastel rose untuk SNSD.


Bila dah ramai-ramai pegang lighstick kaler pastel rose, jadilah pinky ocean macam ni =)



***

2.  Super Junior




Fan Club  :  ELF

ELF bermaksud Ever Lasting Friends. kiranya, fans Super Junior ni bukan sekadar fans, tapi lebih kepada kawan. dan 'kawan' Super Junior ni akan sentiasa menyokong kerjaya dorang dari belakang.



Official Colour  :  Pearl Sapphire Blue

Sapphire Blue Lightstick

Sapphire Blue Ocean


***

3.  Dong Bang Shin Ki / DBSK / TVXQ



Fan Club  :  Cassiopeia

Korang tau tak apa itu Cassiopeia? sebenarnya, ianya merupakan sejenis buruj yang terdiri daripada lima bintang dan membentuk huruf 'W'. DBSK kan ada 5 ahli. dan, DBSK juga dikenali sebagai TVXQ. cer korang try tekan huruf T, V, X dan Q kat keyboard. jadi ala-ala bentuk 'W' kan. so, gabungan antara 5 bintang dan huruf 'W' tu lah yang membentuk Cassiopeia.



Official Colour  :  Pearl Red

Red Lightstick

Red Ocean

*  memandangkan DBSK yang ahli asalnya 5 orang telah pun berpecah menjadi dua kumpulan, DBSK dan JYJ, aku pun tak pasti sama ada Cassiopeia ni masih lagi aktif atau tak.


***

4.  Shinee



Fan Club  :  SHINee World (샤이니월드)


Nama ni diberikan bersempena album pertama Shinee. selain tu, fans dorang gelarkan diri sendiri SHAWOLS. ni merupakan gabungan antara Sya I Ni + Wol Du = SHAWOL.



Official Colour  :  Pearlescent Sky Blue

Pearlescent Sky Blue Lightstick

Pearlescent Sky Blue Ocean


***

5.  f(x)



Fan Club  :  Plus

Lama jugak f(x) takde official fan club. Aff(x)tion tu nama International Fan Forum dia, bukan nama Fan Club. tapi pada tahun 2012, barulah f(x) ada official fan club iaitu Plus.


Official Colour  :  Pearl Periwinkle Blue

f(x) Lighstick


***

6.  Wonder Girls


Fan Club  :  Wonderful

Disebabkan fans 'full of wonder' kat Wonder Girls, jadilah Wonderful.


Official Colour  :  Pearl Burgundy

Wonder Girls Lightstick

Burgundy Ocean


***

7.  2PM



Fan Club  :  Hottest

JYP (boss 2PM) yang bagi nama ni. dia ibaratkan 2PM sebagai the hottest part of the day.


Official Colour  :  Metallic Grey

2PM Lightstick


***

8.  CN Blue



Fan Club  :  Boice

Boice merupakan gabungan antara 'Blue' dan 'Voice'. Blue + Voice = Boice. ini merupakan signifikan bahawa fans CN Blue adalah 'voice' mereka.


Official Colour  :  Biru

CN Blue Lightstick

Blue Ocean


***

9.  KARA



Fan Club  :  Kamilia

Fans KARA ni macam family dorang sendiri. so, digabungkan lah 'KARA' dan perkataan Spanish 'familia', yang bermaksud family, dan jadilah Kamilia. KARA + familia = Kamilia.


Official Colour  :  Pearl Peach

KARA Lighstick

Pearl Peach Ocean


***

10.  FT Island



Fan Club  :  Primadona

Ini merupakan tajuk lagu dalam album pertama dorang.


Official Colour  :  Yellow (Pentasticks)

FT Island Lightstick

Yellow Ocean


***

11.  2AM



Fan Club  :  I Am


Official Colour  :  Black

2AM Lightstick


***

12.  Big Bang


Fan Club  :  V.I.P

V.I.P = Very Important Person. kiranya, Big Bang ni V.I.P lah.


Official Colour  :  None

Buat masa ni, Big Bang pun takde warna rasmi lagi. tapi, selalunya, fans dorang akan guna warna kuning dan hitam.

Big Bang Lightstick

Yellow Ocean


***

13.  2NE1


Fan Club  :  Black Jacks

Kenapa Black Jacks? sebab, 21 ialah nombor tertinggi yang someone boleh dapat bila main Blackjack. ni permainan yang membabitkan kad ok. aku pun tak reti macam mana nak main.

Black Jacks Lightstick

Official Colour  :  Hot Pink

Hot Pink Lightstick

Hot Pink Ocean


***

14.  SS501



Fan Club  :  Triple S

'SS' merujuk kepada SS501. lagi satu 'S' pulak merujuk kepada 'supporters'. jadi, Triple S bermaksud 'supporters of SS501'.


Official Colour  :  Pearl Green


Green Lightstick

Green Ocean


***

15.  Beast / B2ST



Fan Club  :  B2UTY / Beauty

Kalau dah ada 'Beast', kenalah ada 'Beauty'. so, 'Beauty and the Beast'.


Official Colour  :  Dark Grey

Beast Lightstick

Dark Grey Ocean


***

16.  MBLAQ



Fan Club  :  A+

Sume ahli group MBLAQ ni berdarah jenis 'A'. '+' pulak datangnya daripada Music Boys Live dalam Absolute Quality. jadi, 'Absolute Quality' adalah A+.


Official Colour  :  Pearl Chocolate

MBLAQ Lightstick


***

17.  4Minute



Fan Club  :  4Nia

Fans adalah 4Minute punya mania. so, 4Minute + Mania = 4Nia.



Official Colour  :  Pearl Purple

4Minute Lightstick


***

18.  T-Ara




Fan Club  :  Queen's


Official Colour  :  Pearl Ivory

T-Ara Lightstick


***

19.  After School


Fan Club  :  Play Girlz

Nama ni fans dorang yang bagi bersempena tajuk lagu dalam first mini album dorang.


Official Colour  :  Yellow

After School Lightstick


***

20.  U-Kiss



Fan Club  :  Kiss Me

Kalau U-Kiss cakap "Who should I kiss?", fans dorang mesti balas balik "Kiss me". tu yang jadi Kiss Me tu.


Official Colour  :  Pearl Pink

U-Kiss Lightstick

Pearl Pink Ocean


***

21.  Sistar


Fan Club  :  Star 1

Pihak pengurusan dorang buat undian dan Star 1 yang dapat paling banyak vote. lagipun, kalau digabungkan perkataan STAR dan One dalam bahasa Korea (IL), STA(R) + IL = STYLE.


Official Colour  :  Fuschia

Sistar Lightstick


***

22.  Miss A


Fan Club  :  Say A

Miss A yang ambik nama ni sebab dorang harapkan fans akan cakap 'Say A' masa persembahan dorang.

Official Colour  :  None


***

23.  Shinhwa


Fan Club  :  Shinhwa Changjo

'Shinhwa' bermaksud 'legend/myth'. 'Changjo' pulak bermaksud 'creation'. so kalau digabungkan, ia membawa maksud 'always creating a new legend'.

Shinhwa Lightstick

Official Colour  :  Orange

Orange Ocean


***

24.  B.A.P


Fan Club  :  Baby

Ketua kumpulan B.A.P iaitu Bang Yongguk dah gelarkan penyokong dorang 'Baby' sejak sebelum debut lagi. So 'Baby' terus jadi nama fan club rasmi dorang. 

B.A.P Lightstick

Official Colour  :  Spring Green

Spring Green Ocean


***

25.  Infinite


Fan Club  :  Inspirit

Nama Inspirit ni dapat undian terbanyak iaitu 70%.


Official Colour  :  Metal Gold Pearl

Infinite Lightstick


***

26.  Teen Top


Fan Club  :  Angel

Nama 'Angel' ni menang undian yang dibuat oleh TOP Media.


Official Colour  :  Pearl Light Lavender

Teen Top Lightstick


***

27.  ZE:A


Fan Club  :  ZE:A'S / ZE:A STYLE

Undian yang dilakukan oleh peminat berpihak kepada ZE:A STYLE.

Official Colour  :  Jade Green

ZE:A Lightstick


***

28.  B1A4


Fan Club  :  BANA

'BA' tu daripada B1A4, manakala 'NA' daripada perkataan Korea 'Banada' yang bermaksud 'we have fallen for each other'. Jadi BANA bermaksud B1A4 dah jatuh cinta kat peminat dia dan peminat dia pun dah jatuh cinta kat B1A4.

B1A4 Lightstick

Official Colour  :  Pastel Apple Lime

Pastel Apple Lime Ocean


***

29.  EXO


Fan Club  :  EXO-L

EXO-L bermaksud EXO-Love. ini menunjukkan betapa sayangnya peminat terhadap EXO-K dan EXO-M. huruf L pun terletak kat tengah-tengah antara K dan M. memang sesuai sangatlah dengan EXO's chant, We Are One... EXO-K + EXO-L + EXO-M = ONE!

Official Colour  :  None


***

30.  Rainbow


Fan Club  :  Rain-nous

Bila Rainbow + Luminous, jadilah Rain-nous.

Official Colour  :  7 Rainbow Colour


***

31.  Girl's Day


Fan Club  :  DAI5Y (Daisy)

Official Colour  :  None


***

32.  Boyfriend


Fan Club  :  Bestfriend

Sama acronim dengan Boyfriend iaitu B.F, ahli kumpulan ni berharap dorang mampu kuatkan ikatan persaudaraan yang sedia ada.

Official Colour  :  None


***

33.  A Pink


Fan Club  :  Pink Panda

Gabungan antara A Pink dan fan (팬, paen), jadilah Pink Panda.

Official Colour  :  Pink

A Pink Lightstick


***

34.  BTOB


Fan Club  :  Melody

BTOB adalah singkatan kepada Born to Beat. jadi, satu benda yang sesuai dengan 'musical beat' adalah 'melody'.


Official Colour  :  Slow Blue

BTOB Lightstick


***

35.  Bangtan Boys (BTS)


Fan Club  :  A.R.M.Y

A.R.M.Y merupakan singkatan kepada Adorable Representatives M.C for Youth.


Official Colour  :  None


***

Ok, setakat tu je yang aku mampu carik. sebenarnya ada berlambak lagi Kpop group kat Korea nun. tapi, agak susah nak cari info pasal group yang tak berapa nak femes. 

Ada antara group yang aku listkan kat atas ni pun tak cukup info nya. ada yang takde nama Fan Club lah, ada yang takde warna rasmi lah. kalau group yang tak femes langsung, entah-entah gambar group pun takde. haha!

So, sampai sini jelah entri untuk kali ni. semoga korang berpuas hati. annyeong~

Last Updated : 8th August 2014


7 comments:

gadisbibirseksi said...

<--- mnat ss501 kim hyun joong <3

kurakuraygslow said...

gadisbibirseksi : =)

syazaishahani said...

syaza peminat beast yg tegar so syaza beauty(cantik) la...trima kasih...hehe

kurakuraygslow said...

Errrr. Maybe. Hahaha =D

Miss Purple said...

wahh..entry y mnarik, suka tgok lightstick byk2 tu...nmpak harmony je..

kurakuraygslow said...

Miss Purple : Kan? Amazing gila =)

ara icah said...

Just nak bagy tahu.. skarng name offical fanclub t-ara QUEEN.. warna rasmi yellow + black :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...