05 February 2012

Kebenaran Di Sebalik Khabar Angin Student Medic Kaya Sebab Dapat Biasiswa JPA

Assalamualaikum & annyeong haseyo...

Apa khabar readers yang teringin sangat nak jadi budak medic sebab nak dapat $$$ banyak? juga tak dilupakan, buat para readers yang tak puas hati sebab tak dapat $$$ banyak macam budak medic. hehehe =D



Well, berdasarkan tajuk kat atas, kali ni aku nak bagitau satu info penting kat korang. selama ni, mungkin korang selalu disogokkan dengan cerita-cerita indah dan membahagiakan tentang dunia student medic. errr... aku maksudkan dari segi duit, $$$. kalau dari segi study, memang tak lah. student medic yang paling sengsara =.=

***

Sebagaimana yang korang sedia maklum, atau pun tak maklum lagi, mana-mana student yang ambik bidang kritikal (medic, dentistry, pharmacy) kat IPTA akan ditawarkan biasiswa JPA secara automatik. yes, takyah susah-susah mohon pun boleh dapat.

Tapi, terpulang lah kat korang nak terima ke tak biasiswa JPA tu. kalau kaya sangat, boleh je tolak biasiswa JPA dan gunakan duit parents korang untuk survive kat universiti. hehe. kalau korang terima biasiswa tu, kena lah berkhidmat beberapa tahun kat hospital kerajaan lepas graduate nanti.

Lepas dah dapat biasiswa, mula lah kawan-kawan kat sekeliling cakap, "Untunglah jadi student medic. Dapat biasiswa banyak. Boleh belanja kitorang. Hewhew". =P




Ini memang dialog yang dah biasa student medic dengar. hahaha =D

***

Akan tetapi, ada satu perkara yang korang tak tau. memang betul student medic dapat biasiswa JPA banyak. paling banyak kalau nak dibandingkan dengan pinjaman atau biasiswa MARA, mahupun PTPTN. tapi, bukan nya student medic je dapat biasiswa JPA sebanyak tu.





Ok, cuba korang perhatikan gambar kat atas ni dengan teliti. see. memang betul kan, jumlah biasiswa untuk student medic yang paling banyak. tapi, student dentistry dan pharmacy pun dapat jumlah yang sama jugak. so, isu untunglah student medic dapat biasiswa JPA yang banyak takkan timbul kat sini, kan? 

Sebab, bukannya student medic kaya sorang-sorang. student dentistry dan pharmacy pun kaya jugak. aku sangat pasti student pharmacy pun dapat jumlah biasiswa yang sama dengan student medic sebab aku ada sorang kawan budak pharmacy. so, kenapa tak timbul isu, untunglah student pharmacy dapat biasiswa banyak? tapi, asal student medic je, jadi isu. hehe =)

***

Abang aku pun setuju dengan pendapat aku mengenai student pharmacy lebih untung dari segi biasiswa. in fact, abang aku lagi kesian. dia study kat UIAM Kuantan. dan Kuantan dikategorikan sebagai luar bandar. so, kadar biasiswa dia kurang seribu lebih daripada aku. nasib baik aku study kat Kuala Lumpur. hehe =D




***

Tambahan pula, tempoh belajar course medic dan dentistry adalah lebih panjang kalau nak dibandingkan dengan course-course lain (aku merujuk kepada IPTA sahaja). student course lain, termasuk pharmacy, dapat cuti semester selama sebulan. student medic dan dentistry pulak, cuti semester seminggu je. sobsobsob =(

So, purata perbelanjaan student medic kat universiti adalah lebih banyak. sebab, masa belajar student medic kan panjang. nak tak nak, kenalah survive untuk makan selama hidup kat universiti ni. selain tu, kenalah jugak belanjakan biasiswa untuk peralatan medic macam stetoskop dan buku-buku akademik *purata satu buku RM100*.



Student medic memang takkan salah gunakan baucer buku ni. beli dua buah buku pun dah boleh habis RM200. hehe =D


Student pharmacy pulak, dapat tiga minggu cuti lebih awal daripada student medic. so, dah jimat kos tiga minggu makan kat universiti. even jumlah biasiswa yang diterima sama, student pharmacy lebih untung kan. hehe =D

***

Kesimpulannya, aku cuma nak highlight kat sini, khabar angin mengenai kekayaan student medic sebab dapat biasiswa banyak tu tak tepat sangat. korang nak tau apa yang lebih tepat?

Student medic, dentistry dan pharmacy kaya sebab dapat biasiswa banyak. tapi, antara tiga course ni, student pharmacy yang paling kaya. hehe =P

***

Akhir sekali, apa yang aku tulis kat sini hanyalah merupakan pendapat peribadi aku. takde niat pun nak kutuk student pharmacy mahupun student course lain. sebagai manusia, kita perlulah bersyukur atas rezeki yang kita dapat. lain orang, lain rezeki nya. kan?

"Orang yang paling bersyukur kepada Allah ialah orang yang paling berterima kasih kepada manusia" - Hadis Riwayat At-Tabrani

Dan, aku jugak nak ucapkan Salam Maulidur Rasul kepada sume pembaca blog ni. sama-samalah kita berusaha mengamalkan akhlak mulia sebagaimana akhlak Rasulullah s.a.w. maaf andai kata ada perkataan aku dalam entri ni yang mengguris hati korang. peace no war~



7 comments:

kreepykrunchy said...

sangattt setuju..kos kritikal lain pun dapat jpa sama je ngan kita,tpi apesal x diuntungkanlah ye??
satu lagi,pasal cuti..warrgggh..sangat sekejap

kurakuraygslow said...

Yezza. Apa pun tak boleh. Haha!

mikeyvio said...

xkya...sbb sya dpt pt je..:(

kurakuraygslow said...

Alolo. Takpe takpe. Kalau berjimat cermat, duit PT pun cukup kan =)

Fatin Zahidah said...

Biasiswa medic yg di bank in kan dlm bank brapa ea satu sem?

kurakuraygslow said...

Fatin Zahidah : Kalau kampus kat bandar, RM6,350 satu sem.

Anonymous said...

Aku tolak medic dan aku ambil sains tulin .Aku pilih mybrainsc . Belajar senang , kaya dpd jpa . Elaun laptop dh 3 ribu .yuran pgjian dia byr .elaun praktikal pun ada . Elaun alat tulis tiap2 tahun .macam2 elaun .sebulan dpt 900 .usm bg seribu .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...