04 January 2013

Maksud Di Sebalik Lagu Terbaru SNSD - I Got A Boy

Assalamualaikum & annyeong haseyo...




Hai SONE! entah kenapa aku terasa menggedik-gedik nak buat review sekali lagi pasal lagu terbaru SNSD iaitu I Got A Boy *tak padan dengan nak exam*. mungkin sebab banyak sangat reaksi peminat dan jugak bukan peminat SNSD mengenai konsep terbaru SNSD yang lain daripada sebelum ni kot. errr... dengan kata lain... konsep yang pelik. hee xD

sila rujuk sini untuk MV I Got A Boy

***

Mula-mula, aku pun tak berapa suka dengan konsep I Got A Boy ni. sebab yang pertama, outfit dorang tu. dah tak macam SNSD yang aku kenal. funky yang amat. dan yang kedua, aku rasakan lagu dan MV dia sangat pelik serta sukar difahami. macam lagu caca marba pun ada. kejap slow, kejap rancak, pastu slow balik, pastu rancak balik. pening tau kepala! =P

Opppsss bersabar para SONE. jangan marah-marah. aku bukannya kutuk lagu ni pun. aku pun peminat tegar SNSD. peace yo~ =D



Mula-mula je tak suka sangat lagu I Got A Boy ni. sekarang ni dah addicted pulak. lagi-lagi lepas faham maksud sebenar lagu ni. tu lah... benci-benci lama-lama jadi sayang tau *eh tetiba* =P

***

So, bagi korang yang tak berapa suka lagu I Got A Boy, aku nak bagi penjelasan sikit pasal lagu ni. alaaaa... mesti korang tak suka sebab korang tak faham story line lagu ni kan. korang mana faham Bahasa Korea. ahaks =P *eleh macam aku faham sangat... sibuk cari translation jugak*

Sebelum tu, apa kata korang tengok dulu translation ni~

***

I GOT A BOY ENGLISH TRANSLATION


Ayo! GG!
Yeah Yeah, shall we start?
Uh-muh! Look at her, look.
What happened to her that she cut her hair? huh?
Uh-muh! Again look at her, look!
From head to toe, her style has changed
Why did she do that?
I’m curious to death, why did she do that?
Tell me
Ha ha! Let me introduce myself!
Here comes trouble! Follow after me!
Oh oh oh yeah oh, oh oh yeah oh,
you really are something else!
Who is she? Ridiculous
Do you know you’re too self-assertive?
She thinks I’m average
Yeah, I guess she really liked him!
No way! No way!
She became so pretty and sexy,
it’s because of him, right?
I almost asked her
what her new makeup was
Truthfully, I’ve seen it for the first time
The deep eyes, like a scarred beast
I was dizzy by just talking to him!
You really are something else!
You really are something else!
Oh oh oh yeah oh, oh oh yeah oh,
You really are something else!
Oh oh oh yeah oh, oh oh yeah oh,
You really are something else!
Ayo! Stop! Let me put it down another way.
I got a boy, a handsome one! I got a boy, a kind one!
I got a boy handsome boy, who took all my heart
I got a boy, a handsome one! I got a boy, a kind one!
I got a boy awesome boy, I must have really fallen for him
Ah, my prince!
When are you gonna come save me?
Like a white dream
Will you lift me in your arms and fly?
I’m like, surprised, mental collapse!
He wants to see my face without makeup.
I really like him,
would it be okay to show it to him?
Oh! Never! Right? Right?
Let’s keep what needs to be kept, right! right!
Until you take all of his heart!
Don’t ever forget this
Oh oh oh yeah oh, oh oh yeah oh,
even if I stay up all night, it’s not enough, everything everything
Oh oh oh yeah oh, oh oh yeah oh,
our biggest interest, everything everything
Listen to me, you all know him, right?
He’s a bit young but he’s full inside
Sometimes he is as reliable as an oppa
but when he acts charming, he is so cute
Oh oh oh yeah oh, oh oh yeah oh,
you’re crazy, crazy
Oh oh oh yeah oh, oh oh yeah oh,
you’re crazy, crazy
I’m really angry,
my boy doesn’t look at me as a girl
What should I do when I feel hopeless?
Should I make him feel jealous?
I’m so upset! What do I do?
No way! No way!
Don’t stop! Let’s bring it back to 140
I got a boy, a handsome one! I got a boy, a kind one!
I got a boy handsome boy, who took all my heart
I got a boy, a handsome one! I got a boy, a kind one!
I got a boy awesome boy, I must have really fallen for him
Always next to me, it’s you, who’s on my side
and listens to me, you- you-
I’m happy as it is right now,
cause everything will work
I got a boy, a handsome one! I got a boy, a kind one!
I got a boy handsome boy, who took all my heart
I got a boy, a handsome one! I got a boy, a kind one!
I got a boy awesome boy, I must have really fallen for him
I got a boy, a handsome one!
***
Ok... dah baca translation kat atas tu? so, basically... lirik lagu ni lebih kepada conversation among girls. atau lebih tepat, gossiping. well.... girls memang suka kan gosip-gosip ni. ahaks =P
Errr.... memandangkan aku banyak sangat masa *konon*, aku berminat untuk terangkan dengan lebih lanjut mengenai lirik I Got A Boy ni. kalau korang tengok MV dia, macam banyak sangat part dalam satu lagu kan. atau, dalam bahasa muzik yang sebenar.... verse kot. entah la... aku tak tau sangat pasal muzik. makan biskut coklat Muzic tau lah. haha =P


Aku akan terangkan mengikut warna lirik kat atas tu. so, here we go~

Part 1
Konon-konon Soo Young dengan Yuri tengah bercerita pasal sorang perempuan yang sanggup ubah imej dia tetiba. so, dorang ni curious lah nak tau, sebab apa perempuan tu buat macam tu.

Part 2 -
Here comes the gossip girl! Tiffany umpama gossip girl yang XOXO tu. dia pun sampaikan gosip yang mengatakan perempuan tu sanggup ubah imej dia hanya kerana sukakan seorang lelaki. so, dorang sume pun kutuk-kutuk lah imej perempuan tu. atau lebih tepat, kutuk sebab jeles.

Part 3 -
Stop gossip girls! let me put it down another way. so, skang ni, bila start je part rancak yang ada "I got a boy" tu, maksudnya perempuan yang dikutuk tu pulak tengah bercerita dengan kawan-kawan dia. dia cakap lah pasal dia suka lelaki tu, lelaki tu nak jumpa dia dan bla bla bla.

Part 4 -
Tapi, lelaki tu tak suka dia lah pulak. buat penat je dia ubah imej dia sume. dia kecewa dan marah gila.

Part 5 -
Don’t stop your happiness! let’s bring it back to 140 (bpm). maksudnya, jom pergi part rancak yang "I got a boy" tu semula. toksah kecewa-kecewa sangat. tapi, ada jugak orang cakap 140 tu bermaksud waktu yang ke 1.40 dalam mp3 lagu ni. sebab 1.40 tu waktu dorang nyanyi "I got a boy" jugak. entah la... mana-mana pun boleh kot.

* bagi sesape yang tak faham 140 bpm tu apa... bpm bermaksud beats per minute. 140 bpm tu kira irama yang rancak lah. kadar degupan jantung normal bagi manusia adalah 60-100 bpm. bila korang nampak crush korang, tak semena-mena kadar degupan jantung korang akan jadi 140 bpm jugak. itu dipanggil tachycardia. kalau nampak nenek korang, errrrr jadi rendah daripada 60 bpm ataupun bradycardia. hee. eh tetiba keluar medical term. ahaks! =P


***




Tadaaaa... tu lah dia maksud sebenar lagu ni. sebab tu dia ada banyak part. start dengan gossip girls yang jeles pastu perempuan yang dikutuk tu pulak bersuara. memang unik gila lagu ni. berborak je sepanjang masa. haha =D

Kesimpulannya, aku dah addicted kat lagu ni. walaupun lagu dia agak pelik dan banyak menerima kritikan, lama-lama dengar best jugak kot. cuma, aku masih tak berapa suka dengan outfit SNSD yang funky tu. lebih suka imej dorang yang elegan. huhu. oh ye, kalau korang rasa MV lagu ni caca marba, cer korang tengok live performance ni. better kot dari official MV. enjoy~




7 comments:

Norizan Nordin said...

Pening tengok video clip dorang cause terlampau colorful. tapi lagu dorang, lama2 dengar okay laa. owh, thanks explain maksud lagunya. baru paham. hehe

kurakuraygslow said...

Kan? Colourful gila. Tp lagu dia memang boleh buat orang addicted. Haha. Anyway selamat menghadapi final! :D

C!ku Bulat said...

smelah...aq pun suka yg lamanya style..but apa2pun,,frever sone!!...kdng2 klkr gak,,tngk tbe2 brubah imej..huhu...

kurakuraygslow said...

C!ku Bulat : Yezza! Pape pun tu tetap SNSD kita. Haha. Forever Girls Generation! =D

umi julia said...

suka sagat2 hehee.ayo GG !

Anonymous said...

Dulu2 saye x suke sgt lagu I got a boy,bile dh dengar balik lagu tu,mmg best giler!!saye x suke pakaian dye org..btw lagu dye org daebak!!!saya ialah peminat setia snsd!!

Fina said...

mmg..sy pon sama mcm tu...but sy terima je sebb sy sone...tapi malangnya..tu lagu kedua sebelum sica tinggalkan snsd..huhu...︶︿︶
#AlwaysJessicaJung

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...