19 January 2016

Trending "Why you don't want to marry a female doctor?"

Assalamualaikum & annyeong haseyo...

Hello future female doctors / house officers! :)




Minggu lepas, berderet-deret FB friends aku share satu post yang bertajuk "why you don't want to marry a female doctor?". Yang share tu dah tentu-tentu medical student yang perempuan. Ahaks! Tentu mereka semua sedang merisaukan masa depan masing-masing. Hohoho. Aku tak share pun post tu. Kengkonon nak tunjuk calm. Padahal dalam hati, I agreed 100% with that post! Hahaha.


 Post yang trending dalam kalangan female medical student :P


***

Lepas je post tu trending, ada laa pulak sorang junior aku post cenggini kat FB~


I feel you, my junior! Hahaha ;')


Well. Sebagai final year medical student yang dah masuk tahun kelima dalam medical school, aku dah biasa merasai perasaan sebegini. Sejak masuk medic, memang takde dah sape-sape nak adjust. Hahaha *sedih pulak hati ini*. Dulu masa mula-mula masuk medic, aku tak mengaku pun belajar medic. Selalunya orang takut kalau dengar bab medic ni. Terus orang label pandai dan rasa takut nak dekat. Masa tu, nak je aku mengaku belajar cikgu. Dengar kata, lelaki suka kalau isteri dia cikgu. Hahaha. 

So, kalau ada orang tanya belajar kat mana... aku akan jawab UKM. Belajar apa... aku cakap perubatan ja. Tak sebut pun medic. Sebab perubatan macam low profile sikit. Gitewww. Hahaha!




Tahun lepas, aku join reunion sekolah rendah. Masa ni jumpa lah kebanyakan orang yang aku pun dah tak ingat sape. Dalam ramai-ramai tu, ada laa sorang kawan lelaki aku yang aku ingat nama dia ja (A) sebab dah totally lost contact bila masuk sekolah menengah. Dulu masa sekolah rendah, seingat aku dia ni ada rupa. Masa jumpa tahun lepas, memang masih hensem lah. Bhahahaha.

Selang dua hari lepas reunion, tetiba sorang kawan aku mintak nombor whatsapp aku. Katanya si A ni mintak. Pastu, tetiba si A whatsapp aku. Dok tanya lah khabar apa semua. Aku pun reply lah sebab kawan kan. Mula-mula, reply nak tak nak je. Sebab tengah busy. Si A pulak tak pernah tanya aku belajar kat mana ka, belajar apa ka.

Then, satu hari tu, dia tanya aku masih belajar ka dah kerja. Dia dah kerja dah. Aku pun jawab lah UKM. Tak sebut HUKM pun. Dan dia tak pernah tanya aku belajar course apa. Hahaha. Kitorang takde lah keep in touch sangat pun. Cuma kadang-kadang dia ada whatsapp aku. Takmo lah perasan, tapi gayanya macam nak adjust aku. LOL.

Sampai lah lepas pergi beraya kat rumah cikgu sama-sama, cikgu sendiri tanya aku depan dia, berapa lama lagi nak habis belajar medic. Dan aku perasan, sejak dari hari itu, si A dah tak pernah whatsapp aku sampai laaa ni! Hahahahahahahahaha *menangis dalam ketawa*.




So, apa yang aku dapat simpulkan, sememangnya lelaki amat tidak mahu rapat dengan bakal doktor ;')

***

Dan aku tertanya-tanya, mengapakah mereka tidak mahu rapat dengan bakal doktor? Adakah ini jawapannya?

1. Takut hantaran mahal

Rasanya dah jadi macam trend dalam kalangan orang Melayu, asal perempuan belajar tinggi-tinggi ja, hantaran mesti nak tinggi jugak. Sebab tu lah lelaki takut nak dekat kot. Kang dibuatnya bakal pak mertua, mak mertua letak hantaran doploh ribu ringgit malaysia, mana nak cekau duit. Ni nak habaq laa sikit kat lelaki-lelaki melayu sekalian. Kami yang bakal doktor ni tak hadap pun nak hantaran tinggi-tinggi. Kami pun tak belajar tinggi sangat. Paling tinggi pun tingkat 10 ja kat hospital tu. Tak sampai 88 tingkat pun. Hahahaha. 




Lagipun, kebanyakan yang belajar medic ni, dapat biasiswa. Hangpa toksah risau pasal nak bayarkan balik pinjaman pelajaran kami. Hangpa boleh bayar pinjaman PTPTN hangpa sendiri. Nice kan gitu? :)


2. Doktor ni sibuk sangat

Dah menjadi lumrah, lelaki ni nak orang jaga makan minum dia, pakaian dia. Kalau kahwin dengan doktor, kang tak terbela pulak rumahtangga tu. Sebab tu lah lelaki nak kahwin dengan cikgu kot. Hahaha. (aku patut teruskan kata hati aku untuk menjadi cikgu dulu, tapi ayah aku suruh jadi doktor. hmmm hmmm)

Secara jujurnya, doktor memang sibuk. Tapi, bergantung lah dia further bidang apa. Masa belajar, kami agak sibuk dan stress sebab nak jadi doktor ni bukan senang. Nak deal dengan nyawa orang kot. Asyik kena marah dengan supervisor dan study gila-gila nak pass exam sebab tak nak re-sit posting mahupun repeat year. Kami dah lali hidup dalam stressful environment *konon*.

Lepas habis belajar, kena pulak jadi house officer / houseman selama dua tahun. Masa ni lagi lah sibuk dan stress. Balik rumah pun kadang-kadang ja kot. Kalau ada off day, rasa nak tidur sepanjang hari. Sebab tulah hangpa tak nak jadikan house officer (HO) sebagai life partner kan? ;')

Yang tu cerita pasal life as a student dan house officer ja. Lepas pass dua tahun housemanship, kami akan jadi medical officer (MO). Masa ni, baru lah kami boleh menentukan hala tuju hidup sendiri *finally! hahaha*. Aku ingat nak jadi MO kat Klinik Kesihatan ja sebab tak minat kerja kat hospital. Tak pun, further dalam bidang administration atau pun jadi lecturer. Yang penting, aku takmo sambung bidang klinikal (kerja kat hospital). Sebab aku perlukan masa untuk diri sendiri dan jugak untuk family. Hoho.

Hmmmm. Nampaknya kami hanya akan bebas selepas 7 tahun bergelumang dalam kesibukan. Patut pun hangpa yang lelaki takmo kahwin dengan doktor! Hahaha :')


 Tengoklah bakal doktor perempuan lebih ramai daripada lelaki. Haha. Tolong doakan kami semua grad tahun ni :)


3. Doktor perempuan pandai-pandai

Rasanya semua orang tau lelaki ada ego. Bukan lelaki ja, perempuan pun ada ego jugak. Tapi, lelaki lagi ego lah. Hahaha. Dan, tak semua lelaki boleh terima perempuan yang lebih pandai dari segi pelajaran untuk menjadi life partner dia. Kenapa aku sebut pandai dari segi pelajaran? Orang yang belajar medic sememangnya pandai belajar, tapi tak semestinya serba-serbi pandai. Kami pun ada kekurangan jugak. Ada yang tak pandai sangat buat kerja rumah, tak pandai sangat masak, tak pandai sangat practical skill dan tak pandai sangat buat keputusan yang rasional.

Sebab tulah kami perlukan hangpa semua yang boleh melengkapi kekurangan kami ini. Gitewww. Hahaha. Kami tak cari orang kerja hebat sampai gaji puluh ribu. Kami tak cari orang ada kereta besar ka, rumah besar ka sebab insyaAllah kami mampu cari semua tu. Kami cuma nak orang yang boleh faham kami dan melengkapi kekurangan kami. Hihihi.

Sekurang-kurangnya, bila kami tertekan dan perlukan seseorang, hangpa ada di samping kami ;')




4. Perempuan belajar medic ni high maintenance

Orang ramai selalu disogokkan dengan cerita jadi doktor ni kaya, gaji tinggi dan sebagainya. Meh sini cheq nak habaq. Seriously jadi doktor tak kaya pun. Apalah sangat gaji kami dengan bebanan kerja yang kami tanggung. Masa jadi student dan house officer, kami takde masa pun nak berbelanja. Duit biasiswa dan duit gaji tu untuk bayar yuran, makan dan sewa rumah ja. Jadi, mana datangnya high maintenance tu. Mungkin ada lah jugak yang high maintenance, tapi tak semua.

Kami ada masa sehari ja dalam seminggu untuk berjimba. Masa tu lah baru nak keluar makan sedap-sedap dan tengok wayang. Selalunya makan kat kafe hospital ja. Pergi wad pun selekeh. Takde masa nak berhijabista fashionista stailista bagai. Takde masa pun nak pakai jubah bella ammara yang mahal tu. Hahaha. Pergi wad pakai baju lama yang lusuh dan tudung bawal RM7 ja. Balik dari wad terus tidur sampai pagi esok. Seriously kami takde masa nak spend duit kami. Huhuhu. Dan kami takde masa untuk sibuk dengan relationship goals bagai.

Sebab tulah aku mampu simpan duit biasiswa untuk simpanan masa depan dan selebihnya untuk travel. Jadi, buat future life partner aku, hang toksah risau. Aku tak suka shopping pun. Duit simpanan untuk masa depan family kita ada ja ni *ahaks!* :P


Dah 4 kali travel naik kapal terbang tapi belum jumpa jodoh lagi kat seat sebelah. Hahaha :D


5. Anak-anak takde sape nak jaga

Aku boleh jamin lah... 99% lelaki akan bagi jawapan macam ni kalau kita tanya dia, "hang takmo kahwin dengan doktor ka?" Abang aku yang bakal doktor tu pun takmo doktor sebagai life partner dia. Dia pi pilih nurse. Haritu dia cakap kat aku, kalau aku kahwin dengan doktor jugak, memang nak kena ada orang gaji. Nanti anak-anak takde sape jaga. Hmmmmmmmmm. Masalahnya, yang bukan doktor takut nak approach aku! Hahahaha!

Memang lah jadi doktor sibuk. Tapi, kalau kami pandai bahagi masa, okay ja rumah tangga tu. Sama ja macam perempuan lain yang kerja office hour. Bezanya, kami sibuk sikit lah berbanding dorang. Hehe. Kami tetap akan cari masa untuk masak, kemas rumah dan spend time dengan family. Dah 5 tahun kami hidup macam tu dalam medical school. Boleh ja survive. Jangan lah expect nak kami buat semua tu hari-hari. Memang mission impossible. At least seminggu sekali okay kot. Perkahwinan bukannya perhambaan tetapi perkongsian hidup antara dua hati yang saling memerlukan. Cehhh ayat dah macam doktor cinta! Hahaha :D




***

Aku dapat fikir banyak tu ja sebab-sebab lelaki takmo kahwin dengan doktor. Kalau hangpa ada sebab lain, boleh lah habaq.

Akhir kata, hangpa yang lelaki tu jangan memilih sangat. Kami yang bakal doktor ni tak memilih pun sebenarnya. Kami tengah tunggu hangpa lah ni :P




8 comments:

anas FADHIL said...

hahaha ade betui nya jugak kak! keepidap dongibab!

Anonymous said...

I feel you,my batchmate!:)

Anonymous said...

afiqah here! ingat lg x saya..don wory..my sis is a doc..da kawen anak 1 pon..haha..kalo ade jodoh tak ke mana :)

Jari Manis said...

ahaks...jgn fikir byk sgt..serah kepada Allah its should be ok..yg penting kerjaya success

Jari Manis said...

satu lagi..minta alamat boleh..nak pos ole2 or small gift coz support my blog

zaitie hasnan said...

saya pun sama,
tak harap apa sangat, cukuplah 2016 ni ada yg datang melamar... kuikuikui..

tapi saya bukan doktor atau bakal doktor =)

ermmm,,







Jari Manis said...

nak alamat!!!!!

Nurul Farhana said...

pena kenaaaa. hahahahaha!

masa tu nak beli barang kat kedai.
masa nak bayar tu semua lelaki tau dekat kaunter. diorang lepak2 kat kaunter tu.
tetiba ada sorang ni tanya kite 'awak ni sekolah lagi ke?'
cis!
kite reply 'tak.. universiti.'
'oh uni mana?'
'UKM'
'Oh.. Doktor eh?'
'Kite malas nak explain panjang2 kite reply la 'haah..'

terus die sambung borak ngan kawan2 die. hahahaha.

kite macam...hek eleh.. ingat aku nak kau kau ke?
ceh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...