05 August 2013

6 tahun bersama SNSD

Assalamualaikum & annyeong haseyo...




Well, hari ni 5 Ogos 2013 merupakan anniversary SNSD yang ke-6. weeeehoooooo! tak sangka 'my 9 girls' dah besar. hihi. selain tu, mak aku sambut birthday hari ni jugak. tak sangka mak pun dah besar. kihkihkih =P

So macam biasa, hari ni aku akan sambung perjalanan karier SNSD dari Ogos 2012 hingga lah Ogos 2013 yang menandakan dah 6 tahun dorang bertapak dalam arena seni Korea. kalau korang nak tau pasal perjalanan karier SNSD empat dan lima tahun yang lepas, sila klik link kat bawah =)



***

Ayo SONE! are you ready for this?


Fifth Japanese Single - All My Love Is For You - September 2012




Ini merupakan lagu balada yang mana melodinya tersangat lah sedap didengar. aku suka baju berwarna pastel dorang dalam MV ni. nampak feminin gila. sememangnya lagu berentak perlahan macam ni lebih menyerlah kan betapa power nya vocal penyanyi utama SNSD iaitu Tae Yeon, Jessica, Tiffany dan Seo Hyun. aigooo SNSD... all my love is for you too ^^

***


Fifth Japanese Single - Oh! - September 2012




Dah lama SNSD tak tukar lagu Korean Version ke Japanese Version. laaa ni dorang tukar lagi buat kali kelima selepas Genie, Gee, Run Devil Run dan The Boys. secara jujurnya, aku lebih suka konsep MV untuk Oh! Japanese Version ni sebab rambut dorang cantik-cantik. dalam MV Oh! Korean Version kan rambut dorang macam Alleycats. ihiks. tapi disebabkan aku lebih suka bahasa Korea, so Korean Version lebih sedap didengar. oh ye, lagu All My Love Is For You dan Oh! dimasukkan sekali dalam SNSD 5th Japanese Single yang released pada September 2012 =D

***


Sixth Japanese Single - Flower Power - November 2012




Eh SNSD asyik keluarkan lagu Jepun je kan? ini merupakan lagu baru yang bukannya ditukar daripada Korean Version ke Japanese Version. sebenarnya, aku tak berapa minat koreografi lagu Flower Power ni. so, kalau nak dengar lagu ni, aku jarang bukak MV dia. hehe. sebenarnya, ada satu lagi lagu yang terkandung dalam SNSD 6th Japanese Single ni iaitu Beep Beep. tapi MV lagu ni tak habis. aku pun tak tau kenapa.

***


Second Japanese Album - Girls & Peace - November 2012




Kalau SNSD dah pernah keluarkan 1st Japanese Album pada Jun 2011, kali ni dorang keluarkan 2nd Japanese Album pulak. antara lagu yang ada dalam album ni adalah Paparazzi, All My Love Is For You, Oh! dan Flower Power. pastu ada lah tambahan beberapa lagu baru. kali ni, konsep album dorang adalah Airline GG. kalau betul-betul ada airline ni, memang aku nak naik. hehe =D

***


Korean Song - Dancing Queen - Disember 2012




Mula-mula aku tengok MV ni, pelik jugak sebab gaya SNSD dalam lagu ni macam Gee. rupa-rupanya ini merupakan lagu lama yang dibuat pada tahun 2008. laaaa... sebelum Gee lagi rupanya. kalau diikutkan, sepatutnya SNSD patut buat comeback dengan lagu Dancing Queen pada tahun 2008. tapi lagu ni berdepan dengan masalah hak cipta, so tak boleh lah dikeluarkan. ahli-ahli SNSD sedih gila bila dapat tau pasal comeback tak jadi dorang. so pada tahun 2009, dorang buat comeback dengan Gee. pastu, Gee memang meletup gila-gila seterusnya membuatkan SNSD menjadi No.1 Kpop Girls Group! daebak! so bila masalah hak cipta tu selesai, MV lagu ni pun dikeluarkan selepas empat tahun terperap.....

***


Fourth Korean Album - I Got A Boy - Januari 2013



Kali terakhir SNSD keluarkan Korean Album adalah pada Oktober 2011 dengan album The Boys. dah setahun dua bulan SNSD senyap dari arena seni Korea sebab dorang nak tumpukan karier dorang kat Jepun. semua SONE dah rindukan comeback daripada SNSD tau. so, here it is! akhirnya SNSD buat comeback dengan lagu I Got A Boy! memandangkan konsep lagu ni tersangatlah berbeza daripada lagu-lagu SNSD yang lain, banyak lah respon pelik-pelik daripada peminat. mula-mula, aku pun tak berapa suka lagu dan MV dia. tapi, lama-lama aku rasa lagu ni best dan koreografi dia memang mantap! SNSD sanggup buang high heels, pastu pakai sneakers je untuk lagu ni disebabkan koreografi yang amat susah dan memenatkan. pape pun, good job my girls! ^^

***


Seventh Japanese Single - Love & Girls - Mei 2013




Ini lah lagu pertama SNSD yang menggunakan konsep flash mob. dah takde dah menari dalam set. kali ni dorang keluar jumpa SONE Jepun dan menari dengan dorang kat tempat terbuka. memandangkan lagu ni released waktu musim panas, so konsep lagu Love & Girls pun lebih kepada warna-warni dan happy-happy. bagi aku, ok lah jugak lagu ni. hehe =)

***

Orait. setakat ni dulu lah perjalanan SNSD selama 6 tahun. aku harap dorang akan terus berkarier selama yang boleh. kebiasaannya, Korean Girls Group tak bertahan lama. so, aku harap SNSD akan jadi pemecah tradisi ni seterusnya bertahan selama mana yang boleh dalam arena seni Korea. walaupun dengan adanya banyak kumpulan Kpop yang baru ibarat cendawan tumbuh selepas hujan, SNSD masih lagi utuh kat tempat teratas. semoga sampai bila-bila pun dorang akan ada kat tempat tu =D




Our 9 girls always on top ranked :')


***

Oh ye, buat SONE sejati, mesti korang tau kan lagu debut SNSD ialah Into The New World (ITNW) *sama dengan nama blog aku. ahaks!*. lagu ni ada makna yang amat besar dalam hidup dorang memandangkan kat sinilah bermulanya perjalanan karier SNSD pada Ogos 2007. so, SNSD dah buat lagu ITNW versi remixed acoustic masa World Tour 2013 dorang kat Seoul. apa kata dorang dengar sikit lagu ni~




See! sape kata SNSD tak boleh menyanyi! permulaan lagu ni boleh buat SONE goosebumps ok. best gila! rasanya SNSD patut keluarkan lagu ITNW dalam versi remixed acoustic pulak lah. hehe ^^


With their hoobae (junior) EXO after the concert =D

***

Selain tu, selama ni takde sorang pun ahli SNSD yang ada mana-mana akaun laman sosial macam Facebook Page, Twitter mahupun Instagram. tapi tetiba tahun 2013 ni, ramai pulak ahli SNSD bukak akaun Instagram sendiri. mentang-mentang SNSD dah ada Instagram, aku pun tak nak kalah. terus bukak akaun Instagram jugak. padahal jarang ambik gambar. kekeke =P



Bermula dengan Tae Yeon, Hyo Yeon, Yuri seterusnya Sunny je yang dah ada akaun Instagram. harap-harap, ahli lain pun akan menyusul kemudian. terutama YoonA. hihi. so, sila lah klik link kat bawah ni untuk jenguk akaun Instagram empat ahli SNSD tu =)



<Yuri>



Update : Soo Young pun dah bukak akaun Instagram pada 15 Februari 2014 manakala Tiffany baru je ada Instagram pada 16 September 2014 =)


***

Selain daripada Instagram, 7 Julai 2013 hari tu, Sunny bukak akaun Twitter jugak sekaligus menjadikan dia lah ahli SNSD pertama yang ada Twitter. boleh lah klik link kat bawah ni untuk pergi ke akaun Twitter Sunny. tapi korang pun kena ada akaun Twitter jugak lah. hehe =D


Update : Sekarang ni, our maknae Seo Hyun pun dah ada akaun Twitter jugak =)


***

Tae Yeon bukak akaun Instagram pada 18 Mac 2013. belum sampai lima bulan, our cute kid leader dah ada sejuta followers pada 1 Ogos 2013! gempak tak gempak! ^^



2 comments:

Anonymous said...

Bro kau tahu x akaun tweet Kwon Yuri aku cri semuanya fake jer. Tolong ye bro

kurakuraygslow said...

Yuri takde akaun twitter. Dia cuma ada akaun instagram je.

Btw, aku ni perempuan. Bukan lelaki. Haha!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...